Grote schoonmaakactie Skjin Wetter in De Fryske Marren

DFM - Van zaterdag 26 september tot en met zaterdag 3 oktober wordt voor de vierde keer de grote schoonmaakactie Skjin Wetter georganiseerd in Fryslân. Dit jaar vindt het opruimspektakel plaats in zes Friese gemeenten. Tijdens de actie gaan honderden vrijwilligers coronaproof het zwerfafval op en rond het water opruimen. 

Vorig jaar deden onder andere duikers, kanoërs, hengelsporters, suppers, zeeverkenners en diverse andere vrijwilligers mee aan de actie.

Fryske Marren
Ook dit jaar kunnen alle inwoners en verenigingen van De Fryske Marren meedoen aan de actie. Dit jaar iedereen is vrij om zelf een tijdstip en locatie te kiezen om zwerfafval op te ruimen. Onder alle deelnemers aan Skjin Wetter wordt een prachtige prijs verloot gemaakt van het ingezamelde plastic van deze actie.

Zwerfafval
Jaarlijks belanden er miljoenen tonnen plastic afval in de zee. Dat afval is deels afkomstig van wat er op straat wordt weggegooid. Het afval dat in Fryslân wordt weggegooid, kan in zee belanden en zo bijdragen aan de plastic soep. Deze plastic soep is een groot, globaal probleem. Het afval dat op straat wordt gegooid komt door verwaaiing in grachten, vaarten en kanalen terecht en uiteindelijk in zee. Zo draagt het zwerfafval bij aan de plastic soep.

Het plastic valt uiteindelijk uiteen in microplastics die in dieren terecht komen en zo worden opgenomen in de wereldwijde voedselketen. Veel zeedieren worden bovendien ziek en sterven door het eten van grotere stukken plastic. Dat kan dus worden voorkomen door de eigen omgeving schoon te houden.

Aanmelden
Voor wie mee wil helpen om de eigen omgeving schoon te maken, die kan zich aanmelden via j.v.d.werf4@ziggo.nl of 06-54654484.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden