Gebiedsonderwijs moet kinderem rondom de Tsjûkemar omgevingsbewustzijn bijbrengen

DELFSTRAHUIZEN – De watersport krijgt volgend jaar een vaste plek het onderwijs in de Tsjûkemar regio. Dit is onderdeel van het project Gebiedsonderwijs, waarin de basisscholen rondom het grootste meer van Fryslân samenwerken.

Gesina Zeldenrust en Inge de Koning vertegenwoordigen het project Gebiedsonderwijs. Zij hebben als doel om niet alleen het omgevingsbewustzijn te vergroten, maar ook om verbindend te werken. ,,Wij sluiten bij het bestaande lesprogramma aan. Wij maken het alleen meer lokaal”, zegt Zeldenrust. ,,Het is belangrijk dat kinderen zich van de omgeving bewust zijn”, zegt Inge de Koning, ,,Door kinderen te leren over bijvoorbeeld het nut van de boer, bedrijven en het water draag je bij aan de leefbaarheid en de toekomst van de Tsjûkemar regio.”

Samenwerken
Op de scholen rondom De Tsjûkemar wordt vanaf volgend jaar onder andere een sportweek gehouden. De laatste drie jaar heeft Optimist on Tour groep vijf tot en met acht lesgegeven. Vanaf volgend jaar zijn alle klassen welkom. Groep 1 kan dan bijvoorbeeld een papieren bootje maken of spelen bij een watertafel. Zeldenrust: ,,Het is de bedoeling dat de kinderen gaan samenwerken. De oudsten leren zo van de jongsten en andersom. Zo leer je de omgeving en elkaar optimaal kennen.”

Eerste kennismaking
Watersport is populair onder schoolkinderen. Optimist on Tour verwacht in drie dagen tijd ruim vierhonderd kinderen les te geven. ,,Voor veel kinderen is dit de eerste kennismaking met de watersport, zelfs in deze regio”, zegt projectleider Zoï Alblas. Bijzonder vindt zij het geringe aantal watersportverenigingen nabij de Tsjûkemar. ,,Eigenlijk zouden dat er mee moeten zijn. Dan verlaag je de drempel en maak je de jeugd sneller enthousiast voor de sport.”

Lokaal gedragen
De Optimist on Tour geeft sinds 2018, op uitnodiging van de Club van Aanjagers, les in de watersport. Kinderen kunnen in anderhalf uur tijd het varen uitproberen en experimenteren met water. Aan de lesdag is een kant-en-klaar lesprogramma van de Optimist on Tour verbonden. ,,Dat maakt het voor de scholen gemakkelijker om uit te voeren.” Na drie jaar draagt de Optimist on Tour het stokje over aan de Aanjagers van de Tsjûkemar. ,,Het project wordt lokaal gedragen en dat moet je hebben.”