Geallieerde vliegers Tweede Wereldoorlog krijgen in Lemmer een gezicht

Tijdens WOII gesneuvelde vliegers hebben in Lemmer een gezicht gekregen. Foto Stichting Oud Lemmer

LEMMER - Op 4 mei staat Nederland weer stil bij de herdenking van ondermeer de gesneuvelde militairen in Nederland. Ook in Lemmer wordt er weer op indrukwekkende wijze herdacht. Door de stichting Oud Lemmer is het initiatief genomen om de graven van de gevallen geallieerden een gezicht te geven. Op de algemene begraafplaats aan de Straatweg in Lemmer zijn foto's bij de graven geplaatst.

Doel van de stichting was om na onderzoek te bekijken of bij de graven van de geallieerde vliegers een (portret)foto geplaatst kon worden. Het onderzoek om dat te bewerkstelligen werd gedaan door Peter van den Brandt, bekende Lemster onderzoeker, en wijlen Teunis Schuurman. Zij kregen hierbij ondersteuning van Liekele Lemsma van het museum in Lemmer.

Op het ereveld op de algemene begraafplaats in Lemmer zijn 44 geallieerde vliegers begraven. Van acht van hen was het destijds niet mogelijk om de identiteit te achterhalen. Zij zijn als onbekende geallieerde vliegers begraven.

De zoektocht vond plaats in openbare bestanden, internet, archieven, boek bestudering etcetera. ,,Van de 36 graven met namen van de omgekomen vliegers zijn inmiddels 24 voorzien van een foto. Mogelijk lukt het in de toekomst ook nog met de overige grafstenen'', zo laat Piet Zantman van de stichting weten.

Indrukwekkende speurtocht
,,Een indrukwekkende speurtocht, die enkele jaren heeft geduurd, leverde zo mooie informatie op. Zo kwam naar voren waar en wanneer werd de vlieger geboren, wie waren zijn ouders, maar ook andere familie informatie kwam naar voren.'' De namen zijn vervolgens gekoppeld aan de gevonden identiteit en toegezonden foto's van familie. ,,Zo kreeg de gesneuvelde militair, die hun leven gaven voor onze vrijheid, een gezicht.''

De verzamelde foto's zijn verwerkt in een bordje dat bij de grafsteen is geplaatst. Op deze wijze hebben de gesneuvelde militairen in Lemmer een gezicht gekregen. Na de viering van 4 en 5 mei worden de bordjes weer weggehaald worden en bewaard voor de volgende herdenking.