Gastgezinproject 'Kind aan Huis' van start in De Fryske Marren; gastgezinnen gezocht

Voor 'Kind aan Huis' in De Fryske Marren worden gastgezinnen gezocht Foto Anneke Hymmen

DFM - In 2023 gaat het project ‘Kind aan Huis’ van Humanitas ook in de gemeente De Fryske Marren van start. Gastgezinnen stellen hun huis en hart open voor kinderen die opgroeien in een overbelaste thuissituatie.

Sommige kinderen die opgroeien in een lastige thuissituatie vinden het fijn om zich in een ander huis thuis te kunnen voelen en daar warmte en positieve aandacht te vinden. Dit zijn bijvoorbeeld kinderen uit een gezin zonder sociaal netwerk, kinderen uit een erg druk en hectisch gezin of jongeren die de steun van een volwassene missen. Er zijn ook ouders die het (alleen) opvoeden zwaar vinden en behoefte hebben aan tijd voor zichzelf. Als uitgangspunt geldt dat een kind of jongere kan meedraaien in het alledaagse leven van een gastgezin.

Huis en hart open
Een gastgezin stelt huis en hart open voor een kind of jongere. Het kind komt een dag of middag bij het gastgezin, krijgt positieve aandacht en doet mee met de normale gang van zaken in het gastgezin. Op deze wijze heeft de ouder van het kind even tijd voor zichzelf of voor andere kinderen.

De definitie van ‘gastgezin’ is breed: dit kan een gezin zijn met opgroeiende kinderen en ook een (echt)paar of alleenstaande. Wat telt is dat het gastgezin en het kind of de jongere zich thuis voelen bij elkaar. Indien de jongere uit het buitenland komt, kan het gastgezin bijdragen aan het aanleren van de Nederlandse taal en cultuur.

Gastgezinnen gezocht
Wil je met je gezin iets betekenen voor een kind of jongere (0-17 jaar)? Kind aan Huis zoekt nog meer gastgezinnen die hun huis en hart openstellen. Meer informatie of aanmelden voor een kennismakingsgesprek? Neem contact op met projectcoördinator Margreet Gonlag
m.gonlag@humanitas.nl of 06 51311852.