Anica van Gelderen: ,,Ik hoop dat mensen meer begrip krijgen voor jongeren die thuis voor iemand zorgen.'

Jonge mantelzorger Anica van Gelderen Foto De Fryske Marren

DFM - In Nederland groeit 20% van de kinderen en jongeren tussen de 8 en 23 jaar op in een zorgsituatie waarbij een gezinslid langdurig ziek is. Deze kinderen en jongeren noemen we jonge mantelzorgers. Vaak hebben zij extra zorgtaken, maken ze zich zorgen om hun langdurige zieke gezinslid of ervaren zelf een zorgtekort. In de week van 5 tot en met 11 oktober is het de Week van de Jonge Mantelzorger, deel 2. Een week waarin deze groep centraal staat, met diverse activiteiten in het hele land.

Sociaal Werk De Kear en Caleidoscoop Welzijnswerk Heerenveen organiseerden onlangs de FUNdag voor jonge mantelzorgers: zwemmen bij Swimfun in Joure. Daar was ook de 14 jarige Anica van Gelderen uit Joure. Anica neemt thuis veel zorgtaken op zich. Haar moeder is chronisch ziek en haar vader heeft een lichamelijke beperking en zit in een rolstoel. Anica: “De FUNdag was heel leuk. Het is fijn om even je zorgen te kunnen vergeten, lol te maken en te zwemmen met elkaar.”

Meer begrip krijgen
Anica: “Ik ben eraan gewend, dus mij is mantelzorger zijn gewoon. Maar ik merk dat mensen die voor het eerst horen dat ik thuis voor mijn ouders zorg, mij opeens heel anders gaan zien. Daarom vind ik zo’n Week van de Jonge Mantelzorger ook belangrijk. Ik hoop dat mensen daardoor meer begrip krijgen voor jongeren die thuis voor iemand zorgen. Dat ze erachter komen dat wij helemaal niet anders zijn dan zij. En voor andere jonge mantelzorgers hoop ik dat ze zien dat je aan leuke activiteiten kunt deelnemen.”

Jos Boerland: “We vinden het belangrijk dat iedereen in onze gemeente ertoe doet. Dat iedereen de mogelijkheid krijgt naar vermogen mee te doen in de samenleving. Daarom werken we aan aandacht en begrip voor jonge mantelzorgers. Dat zij voldoende ruimte krijgen om zich te ontwikkelen, te ontspannen, op te groeien en in contact komen met lotgenoten.”
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden