Frits de Jong, paardenman in hart en nieren, overleden

TJERKGAAST - Dinsdag is Frits de Jong op 77-jarige leeftijd overleden. De paardenman in hart en nieren had al langere tijd gezondheidsproblemen. De Jong was 54 jaar getrouwd met Rinske de Jong - de Jong, waarmee hij zijn passie voor het Friese paard deelde.

Frits de Jong was een bekend bezicht in de wereld van het Friese paard. Hij was vele jaren actief als bestuurslid en daarna voorzitter bij rijvereniging “De Oorsprong”. Hierbij was hij altijd de verbindende factor en verstond de kunst om vele leden enthousiast vrijwilligerswerk te laten doen. Vanaf 1970 was De Jong actief binnen de Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden Stamboek (KPFS). Hij heeft met name een belangrijke rol gespeeld in tijden dat het minder goed ging met het Friese paard. In deze periode was de Tjerkgaaster zeer actief betrokken bij het promoten en organiseren van evenementen rondom het Friese paard.

Populariteit Friese Paard
Vanuit zijn hobby begon Frits de Jong een eigen hengstenhouderij. Met diverse Friese dekhengsten heeft hij het Friese paard weer op de kaart gezet en daarmee is hij één van de grondleggers van de populariteit van het Friese paard.
Van jongs af aan was De Jong, naast de fokkerij, actief op alle concoursvelden en was hij bij alle shows te vinden. Ook was vele jaren steevast een van de deelnemers van de jubileumshows van het KFPS. In 2018 werkte hij met zijn paarden mee aan de grote theatershow "De Stormruiter" die in het kader van Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad van Europa werd opgevoerd. Sinds 2009 vervulde hij de functies van voorzitter, leider en instructeur binnen de Fryske Quadrille. De voorzittershamer droeg hij onlangs over aan zijn dochter Setske.

Actief op allerlei terreinen
Daarnaast was de De Jong in het verleden ook actief als secretaris bij de LTO, voorzitter van de ouderraad, bestuurslid bij VVV Tjerkgaast en bestuurslid bij de CAF.

Koninklijke onderscheiding
Fritse de Jong kreeg op 11 januari vorig jaar een Koninklijke Onderscheiding. Hij werd voor al zijn activiteiten door de koning benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Tijdens de hengstenkeuring in het WTC Expo in Leeuwarden kreeg een geëmotioneede De Jong door burgemeester Fred Veenstra de bijbehorende versierselen opgespeld.