FOTO'S / Zeer geslaagde educatieve Tweede Wereldoorlog fietstocht basisscholen

DFM -  Ruim honderd kinderen fietsten vandaag, ondanks het ietwat druilerige weer, de traditionele tocht langs gedenkwaardige historische plekken met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog in en rondom Joure. De organisatie was in handen van stichting Nationale Herdenking Joure. 

Het ging om een nieuwe aangepaste fietsroute. Deze werd gefietst door leerlingen uit de groepen 8 van basisscholen uit Joure, Scharsterbrug, Oudehaske en Sintjohannesga. Er werd gestopt bij onder andere het oorlogsgraf van Hotze Brouwer, het wapendroppingsveld bij Haskerhorne en het monument voor verzetsheld Jetze Veldstra. 

Bijzonder was volgens Jan Vermaning namens de stichting dat er ook stil werd gestaan bij het Sjoerd Wiersmahof en het Van Aalzumleantsje. ,,Tijdens de oorlogsjaren en daarna had Sjoerd van Aalzum een groentetuin aan de Westermarwei. In het houten hok zaten er tijdelijk onderduikers verscholen en vergaderde het verzet daar. Tevens werden er de wapens opgeslagen. Sjoerd Wiersma heeft als verzetsheld in de oorlog samen met onder andere Uilke Boonstra duizenden mensen aan een onderduikadres geholpen.''

Voor zowel de schoolkinderen als de organiserende stichting was het een zeer geslaagde educatieve fietstocht.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden