FOTO'S / Weer naar school, blijdschap en tranen bij de Westermarskoalle

JOURE - Net als bijna alle basisscholen opende ook de Westermarskoalle in Joure weer de deuren. Na weken van rust in het schoolgebouw werd er van het snel op poten gezette digitale leren weer overgeschakeld op fysiek onderwijs.

Het ene kind was bij binnenkomst zichtbaar blij, waar het andere tranen over de wangen voelde rollen. Met name voor de jongetjes en meisjes die nog maar pas geleden vier jaar zijn geworden, en daarmee hun eerste échte schooldag hadden, was het extra moeilijk. Voor hun was het allemaal nieuw en vader, moeder of verzorger konden niet mee het plein op, laat staan de klas in lopen.   

Voor de helft naar school
Ook de kinderen van de openbare school aan de E.A. Borgerstraat gaan voorlopig voor de helft naar school. Wel op vaste dagen. Het ene deel gaat op maandag en woensdag, het andere deel komt op dinsdag en donderdag naar school. Op de vrijdagen krijgen en de leerlingen om en om les.
Zo wisselen de twee groepen van ieder zo'n 120 leerlingen elkaar af. Doordat maar de helft van de kinderen per dag naar school komt, is het ook veel rustiger dan voor de coronasluiting het geval was. Daarnaast was ook te merken dat er sprake was van enige gelatenheid, wellicht omdat het toch ook wel een spannende ervaring was.

Ervaringen delen
De fietsen moesten per groep op andere locaties om de school worden geparkeerd. De nooduitgangen zijn de komende tijd in gebruik als gewone in- en uitgang. Het eerste wat binnen moest gebeuren was de handen schoonmaken met desinfectiemiddel. Daarna werd onder begeleiding van de leerkracht in een geel hesje naar het klaslokaal gelopen.

Jassen en tassen bij de bankjes, waarna het tijd was om de ervaringen van de afgelopen weken met elkaar te delen. Met name bij de jongere groepen werd er vooral vertelt over de leuke belevenissen en over of de ouders wel of niet zulke goede onderwijzers zijn. In de hogere groepen waren ook geluiden te horen van leerlingen die zich onder andere zorgen maken over de gezondheid van pake en beppe of opa en oma.

Pauze
Om 10 uur was het tijd voor pauze. Ook niet zoals de kids gewend waren. Het schoolplein was met afzetlinten ingedeeld. Elke groep moest in het daarvoor bestemde vak spelen. De pleinwachten met gele afstandshesjes hielden een oogje in het zeil. De kleuters waren voor de pauze al volop aan het buitenspelen. Alsof het nooit anders was geweest werd er paardje gespeeld, geschommeld, geklommen, op fietsen over het schoolplein geracet en natuurlijk volop in de zandbak geschept.  

Afschalen digitaal onderwijs
Met het weer open gaan van de scholen wordt het digitale onderwijs afgeschaald, ook met het oog op het mogelijk weer volledig naar school gaan vanaf 2 juni. De kinderen hebben op de dagen dat ze thuis leren, een half uur de mogelijk om vragen te stellen. Dat moet dan wel om dringende zaken gaan, anders moeten ze de vraag bewaren tot de volgende schooldag. Er worden ook geen instructiefilmpjes meer gemaakt, omdat de leerkrachten dat er met de nieuwe werkwijze niet meer bij kunnen doen.Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden