FOTO'S / Volop zon bij start jongeren zonneboten Elfstedentocht in Sloten

SLOTEN - De zon scheen volop over het water bij Sloten zaterdagochtend. Dat kwam mooi uit, aangezien daar de zonneboten van de Elfstedentocht voor jongeren van start ging voor de volgende etappe. Vrijdag begonnen de jongeren in de leeftijd van 14-17 jaar uit heel Nederland aan hun vaartocht langs de elf Friese steden.

De teams varen met duurzame zelfgemaakte zonneboten. In twee weekenden gaan de jongeren de strijd aan tijdens The Ultimate Solar Boat Challenge om te kijken wie de snelste boot heeft gebouwd. Het doel van de race is om jongeren samen te brengen met technologie, innovatie en duurzaamheid.

Innovatie en duurzaamheid
De race vraagt aandacht voor innovatie en duurzaamheid. De laatste Elfstedentocht is 25 jaar geleden geschaatst en de kans op een nieuwe schaats Elfstedentocht wordt steeds kleiner. Het bouwen van duurzame zonneboten voor een race is tevens een eerste kennismaking met duurzame technologie. Er is een groot arbeidstekort in de technische sector en met het zelf bouwen van de boot, maken jongeren op een speelse manier kennis met technologie.