FOTO'S / VIDEO Drijvende actie Sint Nykster badmeester in Hofvijver, handhaving geeft waarschuwing

DEN HAAG - Daar dreven ze dinsdag dan in de Hofvijver, Sint Nykster badmeester Bauke Beert Keizer en Fons Groenewegen, badmeester in onder andere Drachten. De beide wachten het juiste moment af om met hun opblaasbare unicorn het water bij het Torentje van minister-president Mark Rutte in te springen. Met deze muzikale actie op de vijver wilden ze aandacht vragen voor het in het coronabeleid vergeten zwemonderwijs: de zwemveiligheid staat op het spel.

Of de actie zou slagen was nog maar de vraag. In de omgeving van het Binnenhof is het druk met handhavers en politie. ,,Toen we de parkeergarage uit kwamen, werden we meteen al gezien. De politie reed steeds met busjes heen en weer. Op een bepaald moment reed een busje weg en moest er weer een volgend busje komen. Op dat moment hebben we de unicorns gepakt en zijn we de vijver op gegaan'', vertelt Keizer.

Muzikale noodkreet
Volgens het zwemduo was het koud maar is alles gegaan zoals ze graag wilden, inclusief de publiciteit van lokale en landelijke media. "Wij mochten van de handhaving onze muzikale noodkreet laten horen. Het ook afmaken. Dus we zijn op twee unicorns met een gitaar de vijver op gegaan. De politie stond erbij. Het ging ons natuurlijk ook om de commotie. We krijgen allemaal reacties van mensen dat het in het nieuws was, en op de radio en op sociale media. Dus volgens ons is de actie geslaagd."

Badmeester Keizer hoopt op een reactie vanuit de politiek. "Het wordt zo goed opgepakt. Dus ik vind bijna dat de politiek in Den Haag er wel op moet reageren. Ik zou het bijna vreemd vinden als ze het niet doen."

Bron: Omrop Fryslân