FOTO'S / Nieuwe watergang moet zorgen voor droge voeten in Balk

BALK - Na vier weken werken is maandag in Balk een nieuwe watergang in gebruik genomen die uitkomt op de Luts. Daarmee moet worden voorkomen dat de bewoners van de Dokter Westrastraat en Benjamin Steegengastraat nog natte voeten krijgen bij hoosbuien.

Lid van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân Jan van Weperen en wethouder Irona Groeneveld van De Fryske Marren hebben de laatste grond weggegraven. Hierdoor kon het water in de nieuwe watergang stromen. Hierdoor kan het hemelwater beter afgevoerd worden en in droge tijden aangevoerd.

Groeiend probleem
Wateroverlast door hoosbuien of tekort aan water door langdurige droogte zijn een groeiend probleem, ook in onze gemeente. Het zijn gevolgen van klimaatverandering. “Voor de natuur en de landbouw zijn we blij met water. Maar het zorgt ook wel eens voor overlast”, aldus Jan van Weperen. “We moeten ons watersysteem inrichten op deze extremen. Meer ruimte om water vast te houden in droge perioden. En meer ruimte om water te bergen en af te voeren in natte perioden.”

De buurt is er blij mee, zegt Harmen van der Zee: "Bij een flinke regenbui had ik het water een halve meter in de tuin staan. En bij droog weer viel het hier droog, dan stonk het hier verschrikkelijk. We hebben jaren gezegd dat er wat aan moest worden gedaan. Deze oplossing, met een verbinding naar De Luts, daarvan denk ik dat het prima zal werken."

'Wachten op de volgende grote bui'
Wethouder Irona Groenveld van De Fryske Marren mocht symbolisch de laatste schep grond weghalen met een grote graafmachine. Volgens haar moeten de problemen nu verleden tijd zijn. "Het moet natuurlijk nog blijken in de praktijk, maar het ziet er goed uit. We hebben er op gerekend en het ziet er goed uit. Misschien maar even wachten op de volgende grote bui om te zien, dan ben ik wel benieuwd hoe de boel zich hier houdt."

Bron o.a. Omrop Fryslân