FOTO'S / Minister Visser fietst rondje rotonde Broek-Zuid: taart spoort aan tot aquaduct A6

BROEK - Minister Barbara Visser bracht maandag een werkbezoek aan De Fryske Marren. Ze kwam onder andere een kijkje nemen bij de nieuwe rotonde bij Broek-Zuid. Deze is aangelegd met hulp van een financiële regeling van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat waarover Visser de leiding heeft. Tijdens haar bezoek kreeg ze een bijzonder cadeau mee van burgemeester Fred Veenstra.

Gemeente De Fryske Marren had geld aangevraagd via de verkeersveiligheidsregeling voor het aanleggen van de rotonde. De Fryske Marren heeft in totaal 1,2 miljoen uit de regeling gekregen, heel Fryslân zo'n 10 miljoen.

Rondje rotonde
De minister fietste samen met de burgemeester, wethouder Irona Groeneveld en gedeputeerde Avine Fokkens een rondje over de rotonde. Ook kregen ze uitleg over hoe het verkeersplein, die de verbinding vormt tussen de A7 en Joure via de afslag Joure-West. Voor de toekomstige bewoners van Broek- Zuid is de rotonde de ontsluiting naar Joure en Sneek.

Veiligheidsmaategelen realiseren
Na het bezoek aan de rotonde fietste het gezelschap naar het gemeentehuis in Joure. Daar vond nog een bespreking met de minister plaats over de impulsregeling. Wethouder Irona Groeneveld: “Verkeersveiligheid voor alle weggebruikers is belangrijk en we ondersteunen dan ook de nul ambitie (ambitie van nul doden in het verkeer) van het rijk. Door de impulsregeling van het ministerie kunnen wij nu een aantal belangrijke, lokale veiligheidsmaatregelen realiseren. Hier zijn we hartstikke blij mee”. Denk aan maatregelen voor fietsveiligheid door fietsstroken, kruispuntplateaus, een rotonde en twee doorfietsroutes.

Impulsregeling geeft ruimte en versnelling
Belangrijkste gespreksonderwerp was de ervaring met de investeringsimpuls. Ze spraken met elkaar over de aanvraag en doorlooptijd, de criteria en de mogelijkheden voor een vervolg. Ook het combineren van budgetten is besproken en het versnellen van bepaalde maatregelen die nu mogelijk worden. Door de impuls kan onze gemeente nu bijvoorbeeld in Mirns, Bakhuizen en Rotsterhaule fietsveiligheidsmaatregelen nemen, zoals (visuele) kruispuntplateaus en drempels. Een ander voorbeeld is de herinrichting in Bantega, waar een kruispuntplateau wordt aangelegd.

De rotonde bij Broek Zuid zorgt voor veiligheid en overzicht voor zowel fietsers als automobilisten. Bij de aanleg van de nieuwe rotonde is meteen een start gemaakt met de aanleg van de nieuwe doorfietsroute vanuit Sneek via Joure naar Heerenveen, zodat er een vlottere en meer veilige fietsverbinding komt. Burgemeester Fred Veenstra: “Door de goede samenwerking in Fryslân tussen gemeenten en provincie, is het mogelijk om meer en eerder gezamenlijke maatregelen te realiseren. Dit komt de leefbaarheid in de dorpen ten goede”.

Lokale maatregelen zijn van belang
Barbara Visser, minister van Infrastructuur en Waterstaat was enthousiast over de plannen in onze gemeente: “Ook dit jaar zal het ministerie van IenW samen met gemeenten, provincies en waterschappen € 50 miljoen investeren in het verbeteren van verkeersveiligheid. Dit, omdat op gemeentelijke en provinciale wegen veruit de meeste dodelijke verkeersslachtoffers vallen. Deze € 50 miljoen is deel van het pakket van € 500 miljoen dat we voor de komende tien jaar ter beschikking hebben gesteld aan andere overheden om te besteden aan bijvoorbeeld de aanleg van veilige oversteekplaatsen of het inrichten van schoolzones. Ik ben daarom blij om met eigen ogen te zien hoe gemeente De Fryske Marren het aan hen toegekende deel van deze regeling concreet heeft besteed aan onder andere een nieuwe rotonde en verbreding van een fietspad en ik hoop dat dit de verkeersveiligheid direct zal verbeteren”.

Gemeente wil aquaduct
Tijdens het gesprek kreeg Visser een taart cadeau van burgemeester Veenstra. Op het gebak stond een afbeelding van aquaduct in de A6 onder de Skarsterrien. Gemeente De Fryske Marren is al langere tijd bezig om een aquaduct als vervanging van de huidige Skarsterrienbrug voor elkaar te krijgen. Volgens verantwoordelijk wethouder Irona Groeneveld levert de huidige brug een onveilige situatie op. Ze geeft aan dat er het afgelopen jaar 41 ongevallen waren met zes slachtoffers.