FOTO'S / Ludgerusschool in Balk viert feest Sint Lucia: licht en vreugde

BALK - ‘Zwart is de winternacht boven de huizen. Nergens is zonneschijn, alles is duister. Maar dan komt zij in zicht. Schijnend met helder licht. Santa Lucia Santa Lucia.’ Dit prachtige lied hoorden de ouders en de kinderen van Sterrenschool Ludgerus, toen ze op maandagochtend 13 in alle vroegte het schoolplein naderden.

Een speciaal koor zong in deze donkere dagen voor kerstmis ’s ochtends vroeg sfeervolle St. Lucialiederen, terwijl St. Lucia, Luna Jaarsma uit groep 8, en haar sterrenmeisje, Noa Kranenburg uit groep 1, op het plein verschenen. Zij brachten licht en gaven alle kinderen een lekker kerstkransje.

Later die ochtend bracht het St. Lucia-gezelschap een bezoekje aan woonzorgcentra Talma Hiem en Patyna om daar de bewoners te verblijden met licht, lied en koekjes. Een lichtje zijn voor anderen in deze donkere tijd, zoals St. Lucia dat lang geleden ook deed.

Sint Lucia is een Zweeds Lichtfeest, dat inmiddels al zo’n 34 jaar op de Ludgerusschool wordt gevierd, sinds de fam. Folmer het als traditie vanuit Zweden mee naar Balk nam. De heilige Lucia bracht in de Romeinse tijd ’s nachts in het geheim eten bij armen, zieken en gevangen. Om haar handen vrij te houden droeg ze een kroon met kaarsen. Op haar sterfdag, 13 december, gedenken we haar en proberen we ook voor anderen een lichtje te zijn.

Foto's Susan de Horn-Potma en Aukje Spoelstra