FOTO'S / Jouster skûtsje onder applaus in de Kolk getakeld

JOURE - Om één uur vrijdagmiddag zou het inmiddels jaarlijkse spektakel van het tijdelijk verhuizen van het Jouster skûtsje beginnen. Tijdens de feestdagen fungeert het zeilschip als sfeerverhogend element in Joure. Door vertraging met de kraan startte de klus zo'n anderhalf uur later. Inmiddels was het rond de Tolhuisbrug al drukker geworden met toeschouwers.

De grote hijskraan werd gereed gemaakt door het aanbrengen van stabilisatie en verzwaringen om de balans te waarborgen. Om de Oeral Thús van de ene kant naar de andere kant over de brug te tillen werden er door bemanning grote stroppen onder het schip doorgetrokken.

Zodra die op de juiste plaats zaten kon het hijswerk van de stalen kolos beginnen. Het skûtsje werd dichterbij de brug gebracht, waarna deze langzaam maar zeker vrij van het water kwam. Het gevaarte is door de grote kraan aan de andere zijde in de Kolk getild. Zodra de klus geklaard was klonk er applaus vanaf de kades.

Op het Jouster skûtsje zal begin volgende week de feestverlichting worden aangebracht, zodat het schip tijdens de donkere dagen in het licht kan worden gezet.

 
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden