FOTO'S / Schoonmaken tijdens 'World Cleanup Day', ook op de Ulesprong

SINT NICOLAASGA - Afgelopen zaterdag was het 'World Cleanup Day'. Op de grootste wereldwijde opruimactie van het jaar werd in 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt gegeven. Dit gebeurde ook op recreatieterreind de Ulesprong bij Sint Nicolaasga. 

De organisatie van het BeachRockers festival, dat het gebied aan de boorden van het Tsjûkemar als basis heeft, droeg er haar steentje bij aan een schonere wereld. Dit werd gedaan met tien uitgekozen vrijwilligers die zich aangemeld hadden. In twee uur tijd werd er op de locatie behoorlijk wat zwerfafval opgeruimd.  De organisatie zorgde daarbij voor schoonmaakspullen, zoals prikkers en handschoenen.

Groot succes
Volgens de Nederlandse organisatie van World Cleanup Day, was het opruimen een groot succes. ,,Met in totaal 39.324 deelnemers verdeeld over 2.517 opruimacties hebben we Nederland een grote schoonmaakbeurt gegeven. Samen hebben we maar liefst 127.211 afvalitems geregistreerd.''

Red Bull blikje op 1
Voor het tweede jaar op rij staan de blikjes van Red Bull met stip op nummer 1 van producenten van wie de producten het meest bijdragen aan zwerfafval. Marlboro staat op nummer 2. Heineken is gezakt van de tweede naar de vierde plaats en Mc Donald’s staat opnieuw op een derde plek. Plastic is opnieuw het meest gevonden materiaal. Vorig jaar vormde het nog 61% van alle materiaalsoorten, dit jaar zelfs 74%. Metaal en papier volgen daar met 12% en 11% ver achter.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden