FOTO'S / Brug- en sluiswachters De Fryske Marren oefenen redden persoon te water

LEMMER - Maritieme medewerkers van de gemeente worden deze dagen klaargestoomd voor het nieuwe vaarseizoen. Brug- en sluiswachters hielden daarom in Lemmer een oefening met het redden van een persoon die te water was geraakt. Dit gebeurde woensdagmiddag in samenwerking met de waterpolitie in het water bij de Lemster sluis. Bij de blokjesbrug werd onder andere getraind met een gewonde fietser.

Gelukkig komt het niet vaak voor dat iemand te water raakt. ,,Maar het is wel goed om het door te spreken en live te oefenen. Brugwachters moeten niet zelf in het water in springen, ze kunnen hun post niet verlaten. maar anderen mobiliseren zodat ze het overzicht bewaren", zegt Joost van Dijk van de gemeente.

Normaliter worden de veertig brugwachters ook getraind, maar het is voor het eerst dat ze een heel pakket aan workshops en cursussen krijgen. Naast de BHV-oefeningen in Lemmer krijgen de nautische medewerkers training in ‘Omgaan met agressie’ en ‘Aanvaren op een brug’. Ook is er het programma ‘Fit en Vitaal’. Hierbij worden medewerkers ondersteund om tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden fit en vitaal te blijven.

Meer agressie
,,De drukte op het water neemt toe en er worden nu andere eisen aan brugwachters gesteld. Dus we gaan de opleiding uitbreiden en ze leren op een andere manier naar het werk te kijken." Door de drukte op het water merken ze dat mensen minder bereid zijn om bij een brug te wachten. "Dan zijn er minder positieve reacties, van passanten, maar ook van andere verkeersdeelnemers. Sommige brugwachters hebben al twintig of dertig jaar ervaring en weten wel hoe ze ermee om moeten gaan, maar het kan geen kwaad op een andere manier te kijken naar hoe je met agressie omgaat."


Wethouder Luciënne Boelsma: ,,Wy hawwe in wetterrike gemeente, dus it is wichtich dat wy ús meiwurkers traine op dit spesifike gebiet. Hjirtroch binne se goed taret om op in fitale en feilige wize harren wurksumheden út te fieren. Dit is goed foar alle partijen.”


Bron: Omrop Fryslân