FOTO'S / 1,56 miljoen mensen zien André en Janny schaatsen maken in Joure

JOURE - Zondagavond was de eerste aflevering van 'Denkend aan Holland, de Elfstedentocht'. André van Duin en Janny van der Heijden vertrokken rond de klok van zes uur in de ochtend voor hun Elfstedentocht vanuit de Zwettehaven in Leeuwarden.

De ruim tweehonderd kilometer lange vaartocht is daarmee begonnen. In deze eerste aflevering, die werd bekeken door 1,56 miljoen mensen, varen ze via Sneek naar IJlst en Sloten. Tijdens de stop in Sneek gaan ze op bezoek bij een schaatsenfabriek. Daar maken Janny en André hun eigen schaatsen.

Waar het lijkt alsof deze in de Waterpoortstad staat, is dat in werkelijkheid Zandstra BV in Joure. De schaatsenfabrikant heeft echter wel zijn oorsprong in Joure. De wieg van Zandstra Sport stond namelijk in Sneek. De eerste Zandstra “Wouter Thomas” opende er in 1825 een zeilmakerij.

De eerste schaatsen (Ballangrud uit Noorwegen) importeerde de vierde Zandstra “Thomas Wouter” in 1931. De vijfde Zandstra “Wouter Thomas” investeerde in een moderne schaatsenfabriek die in 1983 zijn plaats vond in Joure (1983).

De aflevering is terug te zien via www.maxvandaag.nl/programmas/tv/denkend-aan-holland/sneek-ijlst-en-sloten/POW_05209647/