Fietspontjes over De Tsjonger en De Lende mogen straks het water weer over

ROTSTERGAAST - Twee fietspontjes over De Tsjonger en De Lende worden in augustus weer in gebruik genomen.

Het gaat om de pontjes tussen Oldelamer en Rotstergaast en tussen Oldetrijne en Oldemarkt. Over beide pontjes werd een risicoanalyse gemaakt.

In het voorjaar werden de twee pontjes aan de ketting gelegd, omdat er ongelukken bij waren gebeurd. Volgens gemeente Weststellingwerf is uit analyse van een onafhankelijk deskundige gebleken dat de pontjes veilig zijn.

Er is gekeken naar wet- en regelgeving, de technische staat en het onderhoud, maar beide pontjes hebben geen gebreken of afwijkingen. Wel zijn er enkele aanbevelingen gedaan. Weststellingwerf, De Fryske Marren en Steenwijkerland hebben als betrokken gemeenten besloten deze aanbevelingen uit te voeren.

Extra maatregelen

De pontjes voldeden al aan de normen, maar de gemeenten nemen wel enkele extra maatregelen. Zo komen er extra kettinkjes aan de voor- en achterkant, zodat fietsen niet in het water kunnen rollen.
Ook worden er informatiebordjes bij de kant geplaatst en wordt er voor gezorgd dat mensen uit het water kunnen klimmen, mocht iemand erin vallen.

In maart werd bij De Tsjonger een stoffelijk overschot gevonden, bij de Schoterweg bij Rotstergaast. Er moest worden uitgezocht of het overlijden met het pontje te maken had, maar het bleek volgens de politie dat dit niet het geval was.

Het pontje werd echter wel uit de vaart genomen, evenals het pontje bij Driewegsluis over De Lende. Daar belandde in april een fiets in het water, daar raakte niemand bij gewond. In beide gevallen besliste de gemeente de pontjes even niet te gebruiken en een onderzoek uit te laten voeren.

Tot augustus zijn de pontjes nog uit de vaart. Mensen moeten tot die tijd nog om via de Lemsterweg en over de brug bij Driewegsluis.