Hoe het leven van Alice Fortuin veranderde nadat het noodlot toesloeg: “De natuur heelt, inspireert en geeft inzicht”

Algemeen
Afbeelding

JOURE - Alice Fortuin had een drukke baan en sportte veel totdat het noodlot toesloeg. Ze raakte met haar auto in de sloot. Voor Alice stond de tijd letterlijk stil. Ze ging nadenken over haar leven en maakte een belangrijke keuze: ze besloot te gaan leven vanuit passie. Daarbij wil ze zoveel mogelijk tijd in de natuur doorbrengen. “De natuur werkt helend en inspirerend. Dat laat ik tijdens mijn coaching ook aan anderen zien. Mijn klanten ervaren echt heldere inzichten en praktische handvaten”, zegt Alice. Alice Fortuin uit Joure helpt mensen als wandelend coach.

Dit interview vindt op een heel passende wijze plaats: tijdens een wandeling door  de Vegelinbossen met een rijke geschiedenis, nabij Sint Nicolaasga. “Ik was vroeger een hardloopster, maar nu loop ik altijd rustig”, vertelt Alice aan het begin van de wandeling. “Daardoor kom ik tot rust en kan ik de natuur om mij heen het beste waarnemen.” Ze wijst naar een nestje van een winterkoninkje. “Dat zie je alleen als je je pas vertraagt.”

Grote impact

Voor Alice drie jaar geleden met het natuurcoaching begon had ze een drukke baan. “Tot laat in de avond was ik e-mails aan het beantwoorden. Net zoals de rest van het team. Daarnaast sportte ik veel: hardlopen, schaatsen en suppen op nationaal niveau. Totdat ik met mijn auto in het water belandde.” Het ongeluk had grote impact. “Ik had nekletsel opgelopen en ik kon tijdelijk niets meer. In een split second stond mijn leven stil. Vooral mentaal vond ik het erg zwaar. Ik had nooit verwacht dat mij zoiets zou overkomen en de onderwater ervaring was zeer traumatisch. Ik ging nadenken over wat ik écht wil in het leven. Waar sta ik en waar wil ik naartoe? Wil ik in deze ‘rat race’ blijven zitten? Het antwoord was ‘nee’.

Natuurgids

Echt blij ben ik als ik aan het wandelen ben in de natuur. Al van jongs af aan ben ik heel graag buiten. Ik besloot de opleiding Natuurcoach te volgen bij Innersteps in Baarn. Daarnaast heb ik nog meerdere cursussen gevolgd op het gebied van coaching en een opleiding tot Natuurgids bij het IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid - red.), waardoor ik mijn kennis van de natuur en het leven nog meer heb vergroot.” Drie jaar geleden is ze onder de naam ‘Buiten Gewoon met Alice’ als natuurcoach gestart. “Dat vond ik best spannend. Zelf vind ik het wandelen erg fijn, maar hoe zouden andere mensen erop reageren?” Haar zorgen bleken onterecht. “Ik heb nooit reclame gemaakt, maar toch weten heel veel mensen mij te vinden. Ik heb het gevoel dat ze echt op mijn pad komen. Ik coach mensen met diverse vraagstukken; ouders van pubers, jongeren, partners, managers en ondernemers of medewerkers in een burn-out of met loopbaanvragen. Mijn studie ‘personeel en arbeid’ komt hierbij ook goed van pas. De vraag is veelal: hoe kan ik mijn huidige situatie aanpassen? Oftewel: ik weet het even niet meer!”

Iedereen is uniek

De meeste klanten komen zo’n drie of vier keer bij Alice. “Wat ik hen leer, kunnen ze na de coaching zelf in de praktijk toepassen. Zo kunnen ze zichzelf verder ontwikkelen en komen ze dicht bij zichzelf. Immers: alles is er al, maar soms zoeken we zo hard dat we er aan voorbij gaan.” Soms schamen mensen zich voor hun omgeving omdat ze hulp inschakelen, merkt Alice. “Dat is helemaal niet nodig. Iedereen is uniek en je hoeft het niet alleen te doen.”

De wandelingen gaan vrijwel altijd door. “Bij goed en bij slecht weer. Zelfs als het regent. Als de deelnemer dat goed vindt, natuurlijk. Ik heb altijd regencapes bij me. Als het erg koud is, staan we misschien iets korter stil. Vaak kun je juist dan met een frisse blik naar de situatie kijken. Uiteindelijk vinden mensen het altijd fijn om buiten te zijn, ondanks het slechtere weer.”

Symboliek van de natuur

Alice leeft volgens eigen zeggen vanuit een natuurlijke flow. “De natuur heeft zijn eigen wetten, kijk maar eens naar de vier seizoenen. Verwonderen over de kleine stapjes die wij als mens zetten, daar gaan we snel aan voorbij. De lat ligt in onze maatschappij erg hoog.” Ze wijst naar de jonge knoppen aan de bomen. “Prachtig, toch? Een paar weken geleden was alles nog kaal. Wij mensen reageren net als de natuur. Als het lente wordt, dan gaan we weer lekker naar buiten en in de tuin aan de slag. We krijgen weer nieuwe energie.”

In de natuur heeft alles een doel, benadrukt de coach. “Ook dit gebruik ik regelmatig in mijn coaching. Als je een probleem ervaart , dan focus je je vaak daarop. Maar het probleem is meestal onderdeel van een groter geheel. Zo probeer ik mensen te laten nadenken. De natuur zit vol symbolen.” Alice wijst naar een klein beekje. “Zie je het water stromen? Water gaat nooit tegen de stroom in, maar zoekt altijd de makkelijkste weg. Waarom zouden wij dat niet doen?”

Verwonderen

We naderen een prachtige vijver. “Ik vind dit zo’n fijne plek”, fluistert Alice. “Als we iets missen in ons leven, dan zijn we daar heel erg op gefocust, maar je kunt je ook richten op wat er wél is.” Ze leert mensen om goed te kijken naar de natuur. “Wat zou je willen veranderen in je leven en waar heb jij invloed op’?  Zie je iets dat symbool staat voor een bepaalde situatie? De oefeningen die ik inzet geven inzicht. Dat gaat altijd op een hele natuurlijke manier.”

Tijdens de wandeling stelt Alice  vragen, maar soms wordt een deel van de wandeling juist in stilte afgelegd. “Dan kun je in alle rust om je heen kijken en voelen wat er in het hier en nu gebeurt. Eén stap brengt je al in beweging. Letterlijk en figuurlijk, daar kunnen woorden vaak niet tegenop.”

Even stil blijven staan

Dan blijft Alice even stil staan. “Dat doe ik met opzet”, legt ze uit. “Veel coaches willen mensen in beweging brengen, maar ik wil mensen juist in hun kracht zetten. Juist door even stil te staan kun je tot hele mooie inzichten komen. Als ons iets overkomt, dan verzetten we ons en willen we  zo snel mogelijk uit de ongewenste situatie komen, of verzetten we ons er tegen. Ik vergelijk het wel eens met een drijvend speeltje in bad. Als je dat stevig onder water drukt, dan zal het heel hard omhoog springen. Dat is wat mensen vaak ervaren. Tijdens de wandelcoaching durven ze het aan om juist de omstandigheden onder ogen te zien, te omarmen bij wijze van spreken en er niet bij weg te lopen. Mijn sessies geven vertrouwen, nieuwe inzichten en innerlijke rust.”

Tijdens het wandelend coachen komen er vaak  emoties boven, merkt Alice. “Dat is helemaal niet erg. Volwassenen en professionals schamen zich voor hun omgeving. Kinderen zijn daarentegen heel puur. Als ze pijn hebben, geven ze daaraan toe en gaan ze huilen. Maar als wij als volwassenen vallen, dan proberen we vaak heel snel op te staan en doen we alsof  er niks aan de hand is. Eigenlijk is dat helemaal niet nodig. In ons leven hebben we verlangens en verwachtingen van anderen en van onszelf. Dat brengt mensen in onbalans en doet ons verdriet.”

Nieuwe energie

Daar weet Alice Fortuin zelf alles van. “Het auto-ongeluk was een verschrikkelijke ervaring, maar het heeft me zoveel gebracht. Ik werk op een middelbare school waar ik jongeren met leerproblemen lesgeef. Daarnaast heb ik vanuit mijn passie een SUP-school opgezet. Soms combineer ik het suppen met de coaching. Ik neem mensen graag mee het water op. Vaak moeten ze letterlijk  tegen de stroom in peddelen. Ik daag mensen uit als ik weet dat het in hen zit! Dat geeft hen zo’n goed gevoel als ze hun doel behaald hebben! Ook al is iets zwaar, ze kunnen veel meer dan ze zelf denken.”

Uiteindelijk heeft Alice dus toch weer een behoorlijk actief leven. Ze knikt. “Dat is helemaal waar, maar toch is het heel anders dan vroeger. Nu leef ik mijn passie met hulp van de natuur. Hier kom ik helemaal tot rust en krijg ik telkens nieuwe energie!”

Tekst: Wendy Noordzij
Fotografie: Johan Brouwer