Elahuister wint Prix de Norvège 2020

Foto: Facebook Janey Robertson

ELAHUIZEN / GRONINGEN Janey Robertson uit Elahuizen en haar klasgenoot Johan Gibcus uit Groningen zijn in 2020 de winnaars van de Prix de Norvège. 

Beide zijn dit jaar afgestudeerd aan de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst in Groningen.

Janey is opgegroeid in Aberdeen maar al jaren woonachtig in het Friese Elahuizen. Haar thema “Worlds Within” bestaat uit een bijzondere serie schilderijen waarin industriële landschappen de kijker een blik geven in een wereld van ambachtelijk werk dat normaal verborgen blijft. Door haar onderwerpen meerdere malen te bezoeken en meerdere schetsen te maken in houtskool of aquarel legde ze de verschillende licht invallen vast. Het eindresultaat in olieverf of aquarel toont de diepte en complexiteit die een dergelijke industriële omgeving bezit maar niet direct zichtbaar is. Kortom “Worlds Within”.

Johan zijn werk is vol van emotie, het thema “Zingend over het doek” geeft ook meteen aan dat schilderen voor Johan niet alleen een product van ogen en handen zijn maar van gevoel, drama, expressie, kleur, licht en donker. Zijn schilderijen hebben emotie, die wordt uitgebeeld door middel van grove penseelstreken en gebruik van schildermessen. Hij moet een binding hebben met het onderwerp, met de persoon en schuwt politieke zaken en onrecht niet in zijn werk. De combinatie van intense interesse in zijn onderwerp en een emotionele betrokkenheid geven de schilderijen een speciale geladenheid.

De Prix de Norvège bestaat uit een geheel verzorgde reis naar de Noorse Fjorden op uitnodiging van de Noorse Nederlander Egbert Pijfers. In verband met Corona is nu nog onduidelijk wanneer de reis kan plaatsvinden, maar wanneer dit het geval is zal de indrukwekkende Noorse natuur voor beide inspiratie zijn voor meer prachtige werken.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden