Eis zes jaar cel voor uitlokking Tesla-branden Joure

Foto Pixabay

JOURE - Dinsdag is er zes jaar cel geëist tegen twee mannen voor het uitlokken van brandstichting in Joure. In 2018 werd tot tweemaal toe de Tesla van een advocate in Joure in brand gestoken, die werkzaam was als curator.

De mannen wilden de vrouw in haar privésituatie raken door opdracht te geven om de auto's in brand te steken. Om die reden is er volgens het Openbaar Ministerie sprake van 'ondermijning van de rechtstaat'.

Levensgevaarlijk
Bij beide branden was er sprake van een levensgevaarlijke situatie. De auto's stonden dicht bij het huis en de advocate en haar kinderen lagen op bad. Een man van 34 jaar uit Noordwolde is in maart vorig jaar door de rechtbank voor beide branden veroordeeld tot drie jaar cel en tbs.

Naar aanleiding van een verklaring van de brandstichter kwam justitie op het spoor van de opdrachtgevers. De twee mannen werden op 26 augustus aangehouden. Eén van de twee, een man van 38 die toen in Raerd woonde, zou een zakelijke band met de advocate hebben.

Zakelijk conflict
De man was ooit eigenaar van de CMS-werf in Leeuwarden en de advocate was de curator na het faillissement van die werf. De tweede verdachte, een 55-jarige inwoner van Burgum, zou de bemiddelaar zijn geweest. Hij zou in opdracht van de werfbaas de man uit Noordwolde hebben ingeschakeld om de auto's in de brand te steken.

Bron: Omrop Fryslân