'Dwaalgasten' in Lemmer: achtertuintoerisme voor een roze spreeuw

Foto Instagram zijlstra.alie dichtbij-thuis fotografie

LEMMER - Het zal je maar gebeuren: de tuin vol met telelenzen ven paparazzi. Voor de familie Boltjes uit Lemmer werd het werkelijkheid. Niet vanwege hun eigen bekendheid, maar vanwege een bijzondere gast in de achtertuin: een zeldzame roze spreeuw.

Het gaat om een vogel die zich bijna nooit laat zien in Nederland. Voor veel vogelaars dus een grote wens, maar Jessica Boltjes hoefde er niets voor te doen. "Ik zat op zaterdagmiddag met mijn man te eten in de tuin. Vlakbij onze tafel staat een oud vogelhuisje, met een pot pindakaas. Op een gegeven moment zat er een leuke vogel in. Ik zei: die heeft een smoezelig buikje. Maar toen sloeg onze hond aan, en kwamen er drie mannen met telelenzen van het grasveld buiten de tuin af lopen."

Een vleermuis of een uil, daar dacht Boltjes aan. "Maar de mannen zeiden: nee mevrouw, u weet niet wat u heeft. Een roze spreeuw. Die is zo zeldzaam."

50 vogelaars op bezoek
Het duurde niet land voordat het achtertuintoerisme in Lemmer begon. "We hebben de hele dag de loop erin van vogelspotters. Vanaf zaterdag tot nu zijn er toch zo'n vijftig man al langs geweest. Het is hilarisch om die passie en blijdschap te zien bij de spotters." Ook fotografe Alie Zijlstra kwam langs om de vogel te spotten en vast te leggen op de gevoelige plaat. Voor de inwoonster van Lemmer was het dichtbij huis. ,,Ik hoorde dat er veel kijkers waren geweest, ook van ver. Ik kon het gelukkig op m'n fietsje af.''

Pindakaasspreeuw
De vogel levert bijzondere 'dwaalgasten' op in Lemmer. "Ze komen van heinde en verre. Om 8.45 uur vanochtend was er al een oude man die met de trein vanuit Utrecht was gekomen. In Heerenveen had 'ie de bus naar Lemmer gepakt. Hij zei: ik ben 78 jaar en ben nog nooit in Lemmer geweest. Ik heb hem maar gezegd het dorp ook even te bekijken, want het is een prachtplaatsje."

Ondertussen is het bijna tijd voor een nieuwe pot pindakaas. "Brood, daar doet 'ie niets mee. Hij hangt ondersteboven in de pot, maar hij is al bijna leeg. Morgen ga ik maar een nieuwe pot halen."

Beluister het interview op https://www.omropfryslan.nl/nieuws/1050841-dwaalgasten-lemmer-achtertuintoerisme-voor-een-roze-spreeuw

Bron: Omrop Fryslân