Dodenherdenking 4 mei thuis en online, mogelijkheid om digitaal een bloem te leggen

De 4 mei herdenking vorig jaar in Harich Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

DFM - Evenals vorig jaar zijn er geen grote herdenkingsbijeenkomsten op 4 mei. Waar er wel bijeenkomsten zijn gebeurt dat zonder publiek. De nationale dodenherdenking vindt thuis plaats. Dat geldt ook voor de lokale herdenkingen in De Fryske Marren.

Wel is het gemeentebestuur dit jaar vertegenwoordigd bij een aantal lokale herdenkingen voor een kranslegging of het houden van een toespraak. De meeste herdenkingscomités hebben naar een aangepaste invulling gekeken, soms in samenwerking met een school, denk aan een kranslegging in kleine kring, het spelen van de Last Post, het voorlezen van een toespraak of gedicht en de gelegenheid om overdag bloemen te leggen.

Livestream
Een paar herdenkingen zijn ’s avonds via een livestream te volgen. Het gaat in ieder geval om Joure (www.herdenkennieuwestijl.nl), Nijemirdum, Ouwsterhaule en Sintjohannesga-Rotsterhaule. In Joure is burgemeester Fred Veenstra aanwezig voor een kranslegging en toespraak, in Sint Nicolaasga legt wethouder Frans Veltman een krans, in Ouwsterhaule is wethouder Roel de Jong aanwezig voor een kranslegging en toespraak en wethouder Jos Boerland is bij de herdenking in Sintjohannesga-Rotsterhaule.

De provinciale herdenking in de Prinsentuin in Leeuwarden is ’s avonds live te volgen op Omrop Fryslân. Sybrand Buma, voorzitter van de provinciale herdenking, spreekt hier de herdenkingsrede uit. Daarnaast kunt u de Nationale herdenking in de Nieuwe Kerk en op de Dam in Amsterdam vanaf 18.45 uur live volgen op televisie (NPO 1) en internet.

Digitale bloemlegging
Bij de meer dan 4000 oorlogsmonumenten in de monumentendatabase kan er net als vorig jaar een digitale bloem worden gelegd. Voor wie dat wil bepaalt zelf bij welk monument dit wordt gedaan. Ook kan er worden gekozen uit drie verschillende bloemen. Naast de bloem is het ook mogelijk om een persoonlijke boodschap achter te laten. ,,Op deze manier is het voor iedereen mogelijk om bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog stil te staan, ook wanneer je niet in de gelegenheid bent om een monument te bezoeken'', aldus het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Hoe werkt het
Via de database (www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/zoeken/) zoek je het monument waarbij je een bloem wilt leggen. Je kunt zoeken op de naam van het monument of de plaatsnaam waar het monument staat. Daarna klik je op het monument waar je een bloem wilt leggen. Op de pagina van dat monument ga je naar het tabje ‘Leg een bloem’. Hier kun je een bloem kiezen en een boodschap achterlaten bij het monument. 

Vlagprotocol
Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Net als vorig jaar is het vlagprotocol ook dit jaar aangepast: inwoners mogen de vlag op 4 mei de hele dag halfstok hangen, de Nederlandse of Friese vlag, van zonsopgang tot zonsondergang. Op 5 mei mag de vlag zoals altijd de hele dag in top.