Directeur Swimfun Joure over ontruiming: "Medewerkers goed gehandeld"

Foto Omrop Fryslân

JOURE - De ontruiming van zwembad Swimfun in Joure is goed verlopen door de hulp van hulpdiensten en de handelswijze van de medewerkers, zegt directeur Dietha Paauw. Het zwembad in Joure is donderdag ontruimd nadat er rook uit de kelder kwam. Drie medewerkers moesten naar het ziekenhuis.

Het bleek dat de rook in het zwembad van een smeulende motor kwam, waardoor verschillende mensen ademhalingsproblemen kregen. Er kwamen veel hulpdiensten op het zwembad af.

"Achteraf is het ontzettend meegevallen", zegt directrice Paauw. Volgens haar hebben de hulpdiensten correct gehandeld. Dat geldt ook voor de medewerkers, zegt ze. "Ons team heeft ook heel voortvarend gehandeld. Een van de medewerkers zag rook uit de machinekamer komen, net na achten. Hij is meteen overgegaan tot ontruiming."

Penetrante geur
Het was niet meteen duidelijk wat de oorzaak van de rook was. "De brandweer is de hele avond aanwezig geweest en heeft metingen gedaan", zegt Paauw. "Ze konden ook niets meten, maar het bleek dat het een kapotte pomp was." In de pomp, die zorgt voor de bubbels van het bubbelbad, zitten twee schijven die over elkaar heen draaien. Die zijn vastgedraaid, waardoor het heel heet werd in de motor. "Daarbij is de rookontwikkeling ontstaan, dat zorgde voor een heel penetrante geur."

"Die lucht moest ergens vandaan komen, vandaar dat het nog even onduidelijk was of er schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. Dus is alles uit de kast gehaald om iedereen in veiligheid te brengen."

De ontruiming heeft wel iets gedaan met de medewerkers, zegt Paauw. "De schrik zat er aardig in. Ze hebben heel rustig en voortvarend gehandeld. Nu komen de emoties los."

Het zwembad is daarom deze ochtend dicht. Paauw: "Zodat iedereen zijn verhaal kan doen. We moeten ook schoonmaken, natuurlijk. Vanmiddag om half één gaat het bad weer open."

Beluister het interview op www.omropfryslan.nl/nieuws/1086688-directeur-swimfun-joure-over-ontruiming-medewerkers-goed-gehandeld