Coronatoets voor evenementen en activiteiten

Algemeen

DFM - Per 1 juli mogen er weer evenementen en activiteiten georganiseerd worden. Er is weer meer ruimte, maar wel onder voorwaarden. Voor wie een evenement of activiteit gaat organiseren is het van belang om de regels voor bezoekers en deelnemers te controleren. Dezen zijn opgenomen in het coronadraaiboek, dat is opgesteld in samenwerking met de andere Friese gemeenten. Voor alle activiteiten en evenementen geldt dat ze zo snel mogelijk maar in ieder geval voor 1 augustus bij gemeente De Fryske Marren aangemeld moeten worden.

De algemene, landelijke richtlijnen voor afstand houden gelden altijd, wat er ook gedaan wordt. Voor de onderlinge afstand geldt dat iedereen zich aan de anderhalvemeterregel moet houden.  Met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar, zij hoeven onderling en tot volwassenen geen afstand te houden, en voor jongeren van 13 tot 18 jaar die onderling geen afstand hoeven te houden. Echter wel tot volwassenen.

Algemene regels binnen en buiten
Binnen mogen maximaal honderd personen per ruimte met vaste zitplaatsen aanwezig zijn. Dat is exclusief het personeel. Indien er vooraf wordt gereserveerd, sprake is van vaste zitplaatsen en een gezondheidscheck vooraf, dan is er geen maximumaantal. In locatie waar de bezoekers doorstromen moet er onderlinge 1,5 meter afstand worden gehouden, waar de beheerders en organisatoren zelf verantwoordelijk voor zijn. In die situatie geldt ook geen maximaal aantal personen.

Voor buitenevenementen geldt een maximaal aantal bezoekers van 250, exclusief het personeel. Voor de horeca geldt altijd het werken met vaste zitplaatsen. Ook buiten kan het maximum aantal personen worden losgelaten op voorwaarde van vooraf reserveren, gezondheidscheck en vaste zitplaatsen. In dierentuinen, pretparken en andere buitenlocaties met doorstroom van bezoekers is 1,5 meter afstand de regel en is er geen maximaal aantal personen.

Coronadraaiboek
Wanneer men een evenement of activiteit organiseert, dient dat vooraf getoetst te worden aan de voorwaarden in het coronadraaiboek. Deze toets is nodig voor elk evenement en elke activiteit, ook als het een niet-vergunningsplichtig evenement is op openbaar terrein, zoals een buurt-BBQ, een braderie of een viswedstrijd.

,,We doen dit in de coronaperiode, om de organisatie van evenementen en activiteiten op verantwoorde wijze mogelijk te maken en de veiligheid te blijven garanderen. Voldoet uw activiteit niet aan de punten in het coronadraaiboek, dan kunt u geen aanvraag voor een activiteit indienen en de activiteit niet organiseren’’, aldus de gemeente.

Voldoen aan voorwaarden
Wanneer aan de voorwaarden in het draaiboek voldaan kan worden, dan kan de activiteit of het evenement bij de gemeente worden aangevraagd. Dit geldt voor alle evenementen en activiteiten die vanaf 1 juli plaatsvinden. Bij alle aanvragen moet het coronadraaiboek meegestuurd worden, zodat De Fryske Marren kan zien dat er aan de voorwaarden wordt voldaan. Naast de coronatoets, geldt de reguliere aanvraagprocedure voor evenementen. Voor kleine, vergunningsvrije activiteiten, kan het zijn dat er in overleg met de gemeente niet een volledig coronadraaiboek ingediend hoeft te worden.

Evenementenkalender
Voor wie een evenementen wil organiseren dat nog niet op de evenementenkalender staat, dient daar voor 1 augustus melding van te maken. Op basis van het activiteitenoverzicht wordt namelijk regionaal met Veiligheidsregio Fryslân de inzet van hulpdiensten, zoals politie en GGD Fryslân, afgestemd.

Dit geldt alleen voor vergunningsplichtige evenementen. Na overleg krijgt de aanvrager bericht of er ruimte is voor de activiteit. In de praktijk betekent dit dat nieuwe, vergunningsplichtige evenementen niet voor 15 september kunnen plaatsvinden. Dit geldt ook voor evenementen die verplaatst zijn of worden naar een datum na 1 juli.