CdK Brok onthult opgeknapte monument Hoito Godert Dornseiffen in Terherne

TERHERNE - In de 19e eeuw zorgde een dominee in Terherne er voor dat schipperskinderen leerden lezen en schrijven. Zaterdag eert het dorp deze bijzondere man: Hoito Godert Dornseiffen.

Dominee Dornseiffen merkte op catechisatie dat schipperskinderen praktisch analfabeet waren. Ze gingen bijna niet naar school, omdat ze altijd met hun ouders onderweg waren. Om hen te helpen richtte hij richtte in 1870 een schoolfonds voor schipperskinderen op. Daarmee konden de kinderen een plek krijgen in gastgezinnen en konden ze de hele week naar school. Duizenden schipperskinderen hebben op deze wijze toch leren lezen en schrijven.

Op zoek naar verhalen
Na Dornseiffens dood in 1922 heeft het fonds nog enkele jaren bestaan. Daarna gingen steeds meer kinderen naar het schippersinternaat. Bijna niemand weet nog van het bestaan van het schoolfonds voor schipperskinderen. Auke Bijlsma is lid van een commissie in Terherne die aandacht wil schenken aan het initiatief van Dornseiffen. Hij is op zoek naar verhalen van grootouders die naar school konden met hulp van dit fonds.

Commissaris van de Koning Arno Brok onthult zaterdag het opgeknapte monument ter nagedachtenis van Hoito Godert Dornseiffen.