Carin van der Meij uit Lemmer: Ideale balans tussen hectiek en rust

LEMMER - De dagen van Carin van der Meij zijn goed gevuld. Als directeur van Leeuwarden Student City en lid van de Raad van Toezicht van Bibliotheken Mar en Fean is er altijd iets wat haar bezighoudt. “Ik zoek steeds het randje op. Ik heb die uitdaging nodig”, zegt Carin van der Meij. “Daarnaast ben ik veel in de natuur, in het bos en op en bij het water. De glinstering van het water nodigt uit tot mijmeren, las ik eens. En zo is het. Een dag op het water kan voelen als een hele week vakantie. Daarom woon ik zo graag in Friesland.” Dit is een verhaal vol inspiratie… 

Carin van der Meij bracht haar jeugd door in Katwijk aan Zee. Ze studeerde kort in Rotterdam. Dat werd toen nog geen succes, maar later zou ze het ruimschoots goedmaken. Ze ging werken, kreeg een relatie en in mei 1997 werd haar eerste dochter geboren. In 1998 verhuisde het gezin naar Sneek, vlak voor de geboorte van opnieuw een meisje. “Zij kwam drie weken te vroeg”, lacht Carin. “Met gebroken vliezen stond ik te schilderen.” Anderhalf jaar later, in mei 2000, werd haar derde dochter geboren.

Moeder en student

Naast alle taken die het moederschap met zich meebracht, voltooide Carin in een hoog tempo haar studie. In 1999 ging ze van start met NIMA A en NIMA B. Daarna behaalde ze met succes de titel Bachelor of Business Administration bij de NHL. In 2004 nam ze plaats in de collegebanken van Rijksuniversiteit Groningen, waar ze in 2007 haar studie Bedrijfskunde afrondde.

Hectiek

“We hadden oppas in huis. Het was best een hectische tijd”, blikt Carin terug. “Als de kinderen gezond zijn en alles gaat goed, is er veel mogelijk. Maar er zijn momenten, bijvoorbeeld als ze ziek zijn, of als er in je leven andere zaken spelen die aandacht nodig hebben, dat het moeilijker is om alles voor elkaar te krijgen. Zelf liep ik door een hernia een studieachterstand op, maar gelukkig heb ik alles weer weten in te halen. 2005 was de piek in de hectiek. We gingen scheiden, ik ben verhuisd en ging afstuderen.”

Na haar studie was Carin marketingmanager bij Solcon in Dronten, werkte ze voor de gemeente Súdwest-Fryslân en voor NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Als vrijwilliger was ze actief voor Zonta Club Friesland. Carin: “Deze organisatie zet zich in voor meisjes en vrouwen in de maatschappij. We hebben geldinzamelingsacties in gang gezet en diverse projecten in binnen- en buitenland gesteund.”

Directeur Leeuwarden Student City

Sinds 2017 woont Carin in Lemmer en in dat jaar werd zij ook directeur van Leeuwarden Student City. Carin: “Onze stichting houdt zich bezig met het studentenleven in Leeuwarden en alles wat daarbij komt kijken. Wij organiseren bijvoorbeeld de jaarlijkse introductieweek voor nieuwe studenten en festivals en evenementen op het gebied van sport en cultuur. Op 25 februari van dit jaar vond voor de vijfde maal de uitreiking van de Enterprijs plaats, een prijs voor studenten met het beste idee voor een start-up. De winnaar werd dit jaar Asfelias, cybersecurity voor mkb’ers. De ideeën van de finalisten liepen zeer uiteen en waren van hoog niveau, heel inspirerend.

Waar wij ons verder mee bezighouden, is het huisvesten van studenten. Er starten jaarlijks zo’n 6.500 nieuwe studenten in Leeuwarden, van wie een deel er ook gaat wonen. Momenteel zijn er zo’n 2.700 internationale studenten, met negentig verschillende nationaliteiten. Corona zorgt ervoor dat we niet alles kunnen laten plaatsvinden zoals we gewend zijn maar in het nieuwe academische jaar hopen we weer meer live-evenementen te kunnen organiseren.”

Lid Raad van Toezicht Bibliotheken Mar en Fean

Begin dit jaar is er een nieuwe uitdaging op haar pad gekomen. “Ik ben lid van de Raad van Toezicht van Bibliotheken Mar en Fean geworden”, vertelt Carin. “Een boek lezen brengt je in een andere wereld. Ik herinner mij nu nog de boeken die ik las voor mijn eindexamen van de middelbare school. Maar bibliotheken zijn er niet meer alleen voor het uitlenen van boeken. Ze spelen nu een veel grotere rol in de maatschappij. Tegenwoordig lezen jongeren veel minder. Hoe stimuleer je het lezen bij de jeugd? Wat kunnen we doen aan laaggeletterdheid en hoe kunnen we bijdragen aan ‘Een leven lang leren’? Dat zijn zaken die spelen in deze tijd. Kennis opdoen en elkaar ontmoeten. Het sociale aspect van een bibliotheek is ongelofelijk belangrijk.”

Ontspanning

In haar vrije tijd kan Carin alles wat er in haar hoofd speelt weer op orde brengen door actief bezig te zijn en te ontspannen. Haar brede belangstelling biedt hiervoor allerlei mogelijkheden. In haar jeugd genoot ze van het catamaranzeilen op zee en nog steeds is ze graag aan boord van een zeilboot. Daarnaast zijn snelwandelen in het bos en bodypump en spinning in de sportschool favoriete activiteiten. De laatste jaren is daar een passie bijgekomen, het wielrennen. Carin: “In 2019 heb ik een racefiets gekocht. Terwijl ik alleen langs de IJsselmeerkust ploeterde, werd ik ingehaald door een aantal fietsers. Ik mocht aanhaken op dat moment, maar heb ze ook letterlijk niet meer losgelaten. Ik fiets nog steeds met hen mee. Sinds vorig jaar fiets ik op woensdagavond zo’n vijftig en op zondag zeventig kilometer. In Oudemirdum doen we vaak een bakje koffie met appeltaart. Het is hartstikke leuk. De snelle ploeg fietst een groter rondje, de langzamere ploeg, waar ik bij hoor, fietst wat kilometers minder. Meestal ben ik rond 12.30 uur weer thuis in Lemmer.”

Paard- en motorrijden

“Naast het rijden op de racefiets hou ik ook veel van paard- en motorrijden. Met paardrijden ben ik begonnen toen ik zeven jaar was. Tot ik in Rotterdam ging studeren had ik een eigen paard. Op mijn 28e heb ik mijn motorrijbewijs gehaald, maar met kleine kinderen kwam het er niet van om alleen op de motor te stappen. Paardrijden heb ik af en toe nog wel kunnen doen. Vorig jaar heb ik het motorrijden weer opgepakt en ik ben van plan dit voorjaar zelf een motor te kopen. Een paard aanschaffen zit er niet in, maar als ik een paard zou kunnen huren, lijkt het me heerlijk om daarmee door de bossen van Gaasterland te rijden. Een manege heb ik alleen nog niet ontdekt.”

Mijmeren

“Na alles wat het werk van je vraagt, is het belangrijk om je hoofd weer leeg te maken. Ik woon prachtig, heerlijk rustig. Ik kan zo genieten van het zingen van de merels in mijn tuin en als ik de straat uitloop, stap ik in mijn sloep. Dan ga ik het water op. De glinstering van het water nodigt uit tot mijmeren, wat wil je nog meer?”

Tekst: Gea de Jong-Oud

Fotografie: Johan Brouwer