Buxusmot richt ook in DFM ravage aan in tuinen

Algemeen

DFM - Ook tuinen in De Fryske Marren worden niet ontzien door de buxusmot. Deze insect zorgt voor een kaalslag onder buxushagen. Vele boompjes veranderen van fris groen in triest geel bruin.

De rups nestelt zich in de haag, vreet zich vol, verpopt dan en wordt een vlinder. Bestrijding is op voorhand een ondoenlijke zaak. De struiken kunnen wel teruggesnoeid worden, maar de meeste mensen halen de struiken eruit. Als je er vroegtijdig bij bent kun je de buxusboompjes bespuiten, maar ben je net te laat, dan is er geen redden aan.

Buxus is de pineut
De buxusmot is in 2006 voor het eerst gesignaleerd in Europa, hij komt oorspronkelijk uit Azië. Hij is steeds verder opgerukt en nu heeft de insect dus het noorden van Nederland bereikt. Hij is lastig weg te krijgen, de vogels moeten ze eerst zien te vinden en dan opeten. Ze zijn moeilijk te bestrijden, net als de eikenprocessierups. ,,De buxus is de pineut’’, aldus een hovenier.

Val
Een oplossing zou een val kunnen zijn, die de mannetjesmotten opvangt, zodat ze niet meer kunnen bevruchten. ‘Als er heel veel zijn, dan blijf je daar wel even mee bezig. De tijd zal het leren hoelang de mot hier blijft en hoe snel hij natuurlijke vijanden krijgt.’