Afschaffing slavernij ook in Fryslân herdacht met gratis Heri Heri maaltijd

Algemeen
Foto Xanne Vera Wijkamp
Foto Xanne Vera Wijkamp

DFM - Op 1 juli a.s. wordt in zes verschillende steden symbolisch de afschaffing van de Slavernij op 1 juli 1863 herdacht en gevierd met een gratis Heri Heri maaltijd en een cultureel programma.

In Leeuwarden worden in het Stadhouderlijk Hof in samenwerking met het Grand Café De Walrus 500 Heri Heri maaltijden gekookt door Judith Cyrus en Reitse Spanninga en gratis opgediend aan mensen uit alle lagen van de Friese bevolking. Er wordt –volgens de richtlijnen van het RIVM- gegeten in groepen van maximaal 50 personen en na de maaltijd volgt een wandeling langs een aantal locaties in de Leeuwarder binnenstad, die een rol gespeeld hebben in het slavernijverleden in Fryslân. Op elke locatie is een kort cultureel programma.

FREE HERI HERI FOR ALL is een initiatief van de Kip Republic dat in 2020 vanwege corona als alternatief voor het Keti Koti Festival in het leven is geroepen met het uitdelen van 4.000 gratis maaltijden op 9 locaties in Amsterdam ter bevordering van het inclusiever gedenken en vieren van de afschaffing van de slavernij in Nederland. In 2021 verwacht de organisatie in Amsterdam op 20 locaties 10.000 maaltijden te serveren, gekookt door een team van topchefs en 5.000 maaltijden uit te delen in 5 verschillende steden (Rotterdam, Almere, Tilburg, Den Haag en Leeuwarden Fryslân). In Fryslân wordt Free Heri Heri georganiseerd door Evelyn Andoh en Jaleesa Schiphorst onder auspiciën van Pier21.

Over het gerecht
Heri Heri betekent helen en is de naam die de tot slaaf gemaakten gaven aan het gerecht die zij voornamelijk aten van het land dat zij bevruchten en de rivieren waarin zij visten. Het is een eenpansgerecht dat bestaat uit de aardvruchten cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (kabeljauw) en een ei. Vandaag de dag is Heri Heri een gerecht dat cultureel gezien mensen verbindt met voorouders en dus verbindt met geschiedenis. In de afro diaspora is het vooral ook een favoriet en een gerecht dat vaak gegeten wordt tijdens verschillende vieringen.

Programma
Tijdens het eten van de Heri Heri in het Stadhouderlijk Hof, ontmoeten we de jongen zonder naam. Hij wordt de zwarte page genoemd en staat afgebeeld, midden op het schilderij naast twee Friese stadhouders dat hier hangt. Deze ontmoeting is de start van de wandelroute en vormt de rode draad in de korte performances die de bezoekers op de route zullen bijwonen. Afsluitend met een optreden van Soliste Yanesh Sjoerdstra onder begeleiding van een koor in de Grote of Jacobijnerkerk, waar in 1877 Amerikaanse vrijgekochte slaven furore maakten met hun slavenliederen. Deze route is geïnspireerd op het boek Sporen van het slavernijverleden in Fryslân van Barbara Henkes.

Toegangskaarten
Een gratis toegangsbewijs voor het deelnemen aan deze herdenking is te reserveren via www.pier21.nl Er zijn een beperkt aantal toegangskaarten beschikbaar.

KIP Republic
Stichting KIP Republic is een creative collective met als doel een platform te bieden voor allerlei verhalenvertellers binnen en buiten de culturele sector. Deze vertellers zijn verbonden door gedeelde waarden en staan voor een veilige en inclusieve samenleving voor iedereen. Free Heri Heri For All is een initiatief waarmee KIP Republic 1 juli 1863, de dag van de afschaffing van het Slavernijverleden op eigentijdse en verbindende wijze wil herdenken en vieren. Deze dag staat ook wel bekend als Keti Koti, Dia Di Lucha Pa Libertat en Emancipation Day.

Pier21
De Stichting Pier21, onder de bezielende leiding van theaterproducent David Lelieveld, is een organisatie die met zijn culturele producties maatschappelijk relevante thema’s verbindt aan authentieke verhalen voor een groot en breed publiek in de provincie en daarbuiten. Pier21 staat dicht bij de mensen, werkt vanuit betrokkenheid met de lokale omgeving en is altijd op zoek naar verhalen.

Foto Xanne Vera Wijkamp