60 en 120 uur werkstraf opgelegd voor verdrinking Adonay

Eigen foto

LEMMER - In de zaak van de verdrinking van de 11-jarige Adonay uit Balk heeft de rechtbank in Leeuwarden uitspraak gedaan. Twee instructeurs krijgen 60 en 120 uur werkstraf opgelegd. De rechtbank is van mening dat zij tekort zijn geschoten bij het houden van toezicht.

Het vermoeden van de rechtbank is dat de jongen al kort na het begin van de zwemles al verdronken is. "Verdachten hebben het aantal kinderen op geen enkel moment geteld. Verdachten hebben ook geen afspraken gemaakt over vorm en inhoud van de les, en niet over hoe de toezicht hebben gehouden. Dit rekent de rechtbank de verdachten aan."

Ook wordt het de instructeurs aangerekende dat de veiligheidsinstructies niet goed aan de schoolkinderen is overgebracht. "Adonay is volledig aan de aandacht van verdachten ontsnapt, en dat is hen aan te rekenen. Adonay is als gevolg van dit tekortschieten overleden."

Geen enkele straf kan verdriet verzachten
De straffen zijn lager dan dat het Openbaar Ministerie eiste. Het ging om 240 uur voor mannelijke verdachte en 120 uur voor de vrouw. Maar, zo zegt de rechtbank: "Het is duidelijk dat geen enkele straf het verdriet van een moeder kan verzachten."

Op 6 februari 2020, de dag waarop Adonay Berhe uit Eritrea verdronk, kreeg hij zijn eerste zwemles in Ny Sudersé. Het ging om 'gewenningslessen' voor kinderen van basisschool De Cocon uit Balk, zodat ze rustig in aanraking konden komen met water.
De Cocon is een school voor asielzoekers en statushouders.

De 11-jarige Adonay zat in een groep kinderen die allemaal hun eerste les hadden. Volgens moeder Merhawit Kidant mocht zij van de school niet mee naar het zwembad. Hoewel niet duidelijk wat er precies is gebeurd, is wel duidelijk dat in het zwembad een drama heeft afgespeeld.

Bron: Omrop Fryslân