Aangepast Sporten in gemeente De Fryske Marren

Afgelopen zomer is er bij BurgGolf Sint Nyk een reeks ‘aangepast golfen’ aangeboden. Het initiatief voor de clinic aangepast golfen is ontstaan bij de buurtwerkers Sport en Cultuur van Sociaal Werk De Kear, omdat golfen een passende sport kan zijn voor jongeren met autisme. Er kwamen signalen binnen dat het beweegaanbod niet volledig voldeed aan de vraag. De buurtwerkers Sport en Cultuur hebben onder andere aandacht voor inclusief sporten en bewegen en zien graag dat alle doelgroepen mee kunnen doen aan een sport die bij hem of haar past.

Clinic van elf lessen

Buurtwerkers Sport en Cultuur Jildau Holtrop en Lonneke Post zetten zich in voor aangepast sporten en een inclusieve samenleving. Om jongeren aangepast golfen aan te bieden, zijn zij in gesprek gekomen met BurgGolf Sint Nyk. Samen met de club hebben ze gekeken naar de mogelijkheden om een kennismakings-clinic te organiseren. Jildau Holtrop hierover: “Het gesprek met BurgGolf Sint Nyk verliep enthousiast. Er was een geschikte instructeur om de lessen te verzorgen. De clinic is halverwege de zomervakantie van start gegaan op de golfbaan. Na verspreiding van de clinic kwamen er drie aanmeldingen binnen, van jongeren die de sport wilden leren kennen. Tijdens de clinic heeft de groep de basis geleerd van het golfen.”

Nieuwe mensen leren kennen

Voor de jongeren was het fijn om in een kleine groep samen te komen. Daarnaast zat de kracht ook in het feit dat er een instructeur voor de groep stond met kennis van de doelgroep. Naast het golfen leerden de deelnemers in de groep elkaar ook kennen. Ondanks het leeftijdsverschil was er een goede sfeer. Iedere deelnemer beleefde het golfen op zijn eigen manier. Jildau: “Door een groep samen te brengen om te bewegen ontstaat ontmoeting. Hier zit een belangrijke factor in. In dit geval waren het toevallig allemaal deelnemers uit de omgeving. Ouders waren ook betrokken bij de clinic en leerden elkaar zo ook kennen. Het golfen bracht niet alleen beweging, maar ook het ontdekken van nieuwe talenten. Eén van de deelnemers gaf aan zoveel plezier te beleven in deze sport, omdat zij haar energie kwijt kon op het veld en het golfen haar rust bracht.”

De clinic is na de zomer tot einde gebracht. Nu het voorjaar voor de deur staat, is Jildau in gesprek met BurgGolf Sint Nyk om te kijken of de clinic een vervolg kan krijgen. Johan Hazelhoff vaan BurgGolf Sint Nyk: “Het is voor ons op BurgGolf Sint Nyk een groot plezier om te kunnen samenwerken met Sociaal Werk de Kear en om op deze manier jongeren met autisme in contact te brengen met de golfsport. Golf is een rustgevende sport. Een golfterrein heeft namelijk veel minder prikkels. Je bent lekker buiten in de natuur en je hebt alleen maar gras en bomen om je heen.”

Passend aanbod

Het ondersteunen bij het opzetten van een clinic aangepast sporten is één van de manieren waarop buurtwerkers Sport en Cultuur inwoners met een beperking laten ervaren dat je ook met een beperking kan meedoen. “Naast het samenwerken met sportverenigingen, ondersteunen we ook inwoners. Inwoners die een beperking hebben en graag willen sporten, maar niet weten waar zij passend aanbod kunnen vinden, kunnen bij ons terecht”, vertelt Lonneke Post. “Wij gaan in gesprek met de inwoners. Zo kwam ik in contact met een man die door een ongeluk blijvende last heeft van zijn enkel. Daardoor is hij beperkt in zijn bewegingen. Hij wilde heel graag gaan zwemmen, zodat hij fit blijft en ook mensen ontmoet. Hij wist niet precies waar hij terecht kon en hoe we dit moesten regelen. Samen zijn we naar het zwembad in Lemmer gegaan. Er is daar de mogelijkheid om banen te zwemmen. Meneer heeft een banenkaart gekocht en nu zwemt hij weer wekelijks.

Op deze manier kunnen inwoners weer actiever worden. Soms heeft iemand een steuntje in de rug nodig om passend aanbod te vinden. Als dat er nog niet is, kunnen we meedenken welke vereniging daar wellicht voor open staat, waarin we samenwerken met de verenigingsondersteuner van Sportbedrijf De Fryske Marren.”

Wil je weten wat er bij jou in de buurt mogelijk is?

In gemeente De Fryske Marren zijn er verschillende clubs en verenigingen met aangepast aanbod. Zo kun je denken aan G-voetbal VV Balk en SC Joure. In Tjerkgaast kun je paardrijden bij Stal Breimer en in Sint Nicolaasga zit gymnastiekvereniging Spirit - Vitesse. Wil je weten welk aanbod er in jouw gebied is? Dan kun je dit checken op www.unieksporten.nl.

Kom je er niet helemaal uit of vind je het fijn om er met een buurtwerker Sport en Cultuur over verder te praten? Dan kun je contact opnemen met Jildau Holtrop en Lonneke Post van Sociaal Werk De Kear. Bel dan naar: 0651-291195.