50-jarig jubileum wordt gevierd met Oogstfeest

Dit jaar bestaat de volkstuinvereniging ‘Voor Nut en Ontspanning’ vijftig jaar. Dit wordt gevierd met een Oogstfeest op 3 september aanstaande. In het kader van dit heugelijk feit spraken we met Bert de Jong (penningmeester) en Johan Schuurman (voorzitter) en bezochten we het complex aan de Molenweg waar De Jong zijn moestuin heeft.

De wens om zelf je groenten en fruit te verbouwen, neemt de laatste jaren enorm toe. Mensen zijn bewuster van de voetafdruk die ze willen achterlaten en zelf gekweekt voedsel smaakt beter en bevat vrijwel geen gifstoffen. Beide heren constateren een verschuiving bij de leden. Zo zien ze bijvoorbeeld jonge mensen die samen een tuin nemen. Ook zijn er tegenwoordig meer vrouwen op de tuinen, terwijl er voorheen vooral mannen te vinden waren. Met de komst van andere volksculturen komen er bovendien andere groenten en teelten.
Samen
Volkstuinenvereniging voor Nut en Ontspanning bestaat sinds 15 november 1972. De tuinen hebben op verschillende plekken gezeten maar inmiddels zijn er drie complexen: De Haskerfjildwei, De Molenweg en de Harddraversweg. In totaal zijn er 160 leden. Het voordeel voor de leden is dat ze goedkoop een tuin kunnen krijgen en zij via de vereniging met hoge korting aan zaden en meststoffen kunnen komen. Onlangs is er een freesmachine aangeschaft door de vereniging. Deze kan door de leden ingehuurd worden om hun tuin te laten bewerken”, vertelt Schuurman. Daardoor wordt spitten minder zwaar wat fijn is als je bijvoorbeeld lichamelijke klachten hebt. 
Goed voor lijf en geest
Een moestuin hebben is hard werken, nog belangrijker zorg dat je er écht ruimte voor in je agenda hebt. Bert de Jong heeft sinds drie jaar een moestuin omdat hij er nu de tijd voor heeft. Johan Schuurman heeft al veertig jaar een moestuin. Voor hem is het pure ontspanning. ”Je gaat er naar toe, werkt aan je tuin, ouwehoert wat, je hebt je beweging en hebt eten om te nuttigen”, zegt hij. Vandaar de naam: nut, dat komt van nuttigen en ontspanning, dat spreekt voor zich. Met een moestuin ben je het hele jaar zoet. In de winter maak je een zaaiplan voor het komende jaar. In de lente spit je alles om en zaai je de gewassen. In de zomer oogst je en zorg je dat alles netjes blijft. “Wieden, oogsten en plukken”, zeggen beide heren tegelijk. In de herfst oogst je nog steeds en uiteindelijk als alles uitgegroeid is, ruim je op. Je eet met de seizoenen mee. Terwijl we rondlopen op het complex krijg ik bessen en aardbeien om te proeven. Ook krijgen we krulsla mee voor thuis, die heerlijk gesmaakt heeft.

Sociale aspect
Het hebben van een volkstuin zorgt er voor dat je regelmatig een praatje maakt met andere leden, je komt thuis met een verhaal, deelt en vergaart kennis. We merken de ontspannen sfeer als we rondlopen op het complex. Ook zin we de verschillen in de manier van onderhoudstijl. De leden helpen elkaar waar nodig. Er zijn bijvoorbeeld mensen met lichamelijke gebreken, of mensen die met vakantie gaan, dan houd je de tuin van de ander in de gaten. Een ander sociaal aspect wat fijn is: als je een goede oogst hebt, je deze overvloed kunt delen met alle mensen om je heen. De meeste mensen hebben een goede vriezer om een deel van de oogst in te vriezen. Daarnaast staat er op twee complexen een kast waar je een deel van je oogst kan neerleggen. Op donderdag worden deze kasten geleegd en gaat de inhoud naar de voedselbank. 

‘Pypskoft’
Vanwege het vijftigjarig bestaan is er een prieel neergezet voor de leden op het complex aan de Haskerfjildwei. “Hier kunnen mensen een ‘pypskoft’ houden”, zegt Bert de Jong. Een pypskoft is een zenmomentje, een kleine pauze tijdens het harde werken. 

Oogstfeest
Op 3 september wordt het Oogstfeest georganiseerd op het complex aan de Molenweg en naastgelegen tennisbaan. Een gezellige markt, denk aan een country fair, waar iedereen die geïnteresseerd is naar toe mag komen. “We willen graag ons genoegen en plezier met de mensen delen”, geeft De Jong aan. Op deze markt kun je proeven, rondleidingen krijgen en de schoonheid van deze parels in de wijk ontdekken. Leden maken lekkernijen met de door hun verbouwde gewassen, deze kunnen dan tegen een kleine bijdrage genuttigd worden. De Markt wordt aangevuld met live muziek. Lijkt het je leuk om een moestuin te hebben, of ben je benieuwd waar groente en fruit vandaan komt, kom dan een kijkje nemen. Je bent van harte welkom. Het feest wordt afgesloten met een gezamelijke maaltijd bestemd voor alle leden.

  

Tekst en beeld: Lotte van der Meij