Witwassers met geld ouder echtpaar aangehouden in Lemmer

Foto Politie De Fryske Marren

LEMMER - In Groningen werd afgelopen dinsdag door een agent in vrije tijd een verdachte pintransactie gezien. Hij zag dat iemand met gezichtsbedekking een pintransactie had gedaan en dit wekte de nodige argwaan. De agent noteerde het kenteken van het voertuig waarin de verdachte pinner wegreed en gaf dat door.

Op later moment werd het voertuig opgemerkt nabij Lemmer en is vervolgens door politie De Frysk Marren staande gehouden en gecontroleerd. Er werd € 4950,- aangetroffen bij één van de twee inzittenden. De heren konden geen logische verklaring geven of bewijs laten zien dat zij rechtmatig over dit geld beschikten. Het geld is daarom inbeslaggenomen.

De mannen, een 20-jarige uit Winschoten en een 21-jarige uit Groningen, werden vervolgens aangehouden voor witwassen. Bij het insluiten van de verdachten bleek dat zij in het bezit waren van twee bankpassen en een pasreader die niet op hun naam stonden.

De houders van deze bankpassen, een ouder echtpaar uit Groningen, verklaarden later dat zij eerder die dag telefonisch benaderd waren door een persoon die zich voordeed als bankmedewerker. Deze vertelde hen dat zij hun passen en reader in een enveloppe moesten doen. Die zouden dan worden opgehaald door een medewerker.

Het verhaal van de persoon aan de telefoon was zo overtuigend, dat het echtpaar echt dacht zij te maken hadden met een bankmedewerker. Zij hebben dan ook de bankpassen aan de persoon meegegeven die bij hen aan de deur kwam.

Bij controle van de rekening, op verzoek van de politie, ontdekte het echtpaar dat er € 4900,- euro van hun rekening was afgeschreven. Mogelijk is dit gedaan door één van de aangehouden verdachten.

De twee verdachten zijn na enkele dagen onderzoek weer vrijgelaten, in afwachting van de rechtszaak. Het inbeslaggenomen geld zal teruggeven worden aan de slachtoffers.