Weet jij wat je moet doen als je een verkeersongeval ziet?

Foto: Anke Terpstra - Brandweerpost Sloten

FRYSLAN - Het kan gebeuren dat je als eerste bij een verkeersongeval bent en wilt helpen.

 Hoe kun je dat het beste aanpakken?

  • Zorg altijd voor je eigen veiligheid. Zet je voertuig op een veilige plek en loop niet zomaar de weg op. Ander verkeer kan vaak niet zomaar stoppen. Dus kijk goed uit en zorg dat je niet zelf bij het ongeval betrokken raakt. Heb je een veiligheidshesje? Doe dat dan aan.
  • Bel 112. De centralist zal willen weten wat nodig is (politie, ambulance en/of brandweer), waar het ongeval is (probeer zo duidelijk mogelijk te zijn: (lees bijvoorbeeld precies op wat er op het groene hectometerpaaltjes staat) en hoeveel slachtoffers er zijn (want voor ieder slachtoffer komt een ambulance).
  • Blijf in contact met de centralist. Die kan je met raad bijstaan of vertellen wat er moet gebeuren. Luister goed naar de instructies van de centralist en beantwoord de vragen zo duidelijk mogelijk.
  • Probeer bij brand het slachtoffer in veiligheid te brengen. Gebruik je vluchthamer om eventuele ramen te openen (sla in de hoek om het glas te breken en gebruik het snijdeel om de autogordel te verwijderen). Blus het vuur alleen als dat lukt. Houd altijd je eigen veiligheid in acht!
  • Je bent de ogen en oren van de centralist totdat de hulpverleners ter plaatse zijn. Daarom is het belangrijk om met de centralist in contact te blijven. Die staat namelijk ook in direct contact met alle aanrijdende hulpverleningsvoertuigen.

Brandveiligheidtips: www.brandweerfryslan.nl