Update: FOTO'S / ME ingezet in Echtenerbrug om brandweer te helpen

ECHTENERBRUG - Het brandweerkorps van Echten is in de nacht van oud op nieuw meerdere malen ingezet om branden te blussen. Daarbij moesten ze zichzelf in veiligheid brengen en moest de hulp van de Mobiele Eenheid (ME) worden ingeroepen.

Eerst was er een brand bij de brug, die kon in een gemoedelijke sfeer worden geblust. Bij de brandweer was het vermoeden dat ze later nog wel terug zouden moeten komen aangezien er nog brandbaar materiaal lag.

Dat vermoeden klopte, echter mocht de brandweer niet blussen van de politie als de menigte er nog zou zijn. Dat was het geval. De grote groep omstanders keerden zich tegen politie, beveiligers, medewerkers van de gemeente en de brandweerlieden. Zij moest zichzelf met spoed in veiligheid brengen om te wachten op de ME.

Volgens brandweer Echten was de agressie niet direct tegen hun gericht, ,,maar dat neemt niet weg dat stenen, bierflesjes en vuurwerk onze TS (tankautospuit red.) voorbij vlogen.'' Burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren stelde per direct een noodverordening voor het gebied in werking.

Tijdens het wachten op de ME werd er een tweede brand aangestoken, op het kruispunt bij de kerk. ,,Toen de ME de straten schoon hadden konden wij aansluiten om onze werkzaamheden uit te voeren. Uiteraard onder begeleiding van politie en de ME'', zo laat brandweer Echten weten.

Medewerker van De Fryske Marren, Pieter van der Meulen, reed op de vrachtwagen van de gemeente die werd ingezet om de brandresten weg te halen. Hij schrijft in een reactie: ,,Mede dankzij politie, brandweer en ME konden wij ons werk uitvoeren. Wat daar gebeurde, onbegrijpelijk. Dit had niks meer met feesten te maken.''