OM eist hogere straf tegen ongeluk veroorzakende dronken Sintjohannesgaaster

Foto Pixabay

SINTJOHANNESGA - Door het Openbaar Ministerie is in hoger beroep zeven maanden cel en een rijverbod van drie jaar geëist tegen een 43-jarige man uit Sintjohannesga. Dit is hoger dan wat de rechtbank hem oplegde, drie maanden cel en een twee jaar rijverbod.

De man wordt verdacht van het dronken veroorzaken van een verkeersongeluk. Hij was zelf in hoger beroep gegaan.

Zwaar gewond
De 43-jarige zou in februari 2018 in Ouwsterhaule twee voetgangers hebben aangereden, terwijl hij teveel gedronken had. De voetgangers waren goed zichtbaar, ze droegen reflecterende bandjes en lichtjes. Ze raakten door de aanrijding zwaar gewond. Eén van de voetgangers raakte in de sloot. Een automobiliste wist de vrouw uit het water te redden.

De verdachte was na het ongeluk doorgereden. Het ene slachtoffers kan door het ongeluk waarschijnlijk haar hele leven niet meer werken, zegt het OM. Het andere slachtoffer heeft ander, minder belastend, werk moeten zoeken.

Stomdronken
De verdachte zegt dat hij wel iets had geraakt en dat het een 'dikke bots' was. Hij had niet door dat hij iemand had aangereden. De advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie denkt wel te weten waardoor dat kwam. "Dat zal ongetwijfeld samenhangen met de inname van een grote hoeveelheid bier. De verdachte had meer dan 2,0 promille alcohol in zijn bloed. Hij was dus stomdronken."

Het Openbaar Ministerie wil een hogere straf dan de rechtbank. "Hij heeft de slachtoffers in hulpeloze toestand achtergelaten", zegt advocaat-generaal. "Dankzij oplettendheid van anderen kon worden voorkomen dat het vrouwelijke slachtoffer is verdronken. Dit weegt mee in de eis."

Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Bron: Omrop Fryslân