Heb ook jij een werkende rookmelder hangen?

DFM - Het is belangrijk dat een beginnende brand zo snel mogelijk gedetecteerd wordt. Hoe sneller, des te langer is de vluchttijd om veilig uit het brandende huis te komen.

Rookmelders zijn essentieel voor snelle detectie. Wanneer je slaapt is het reukvermogen uitgeschakeld en zul je niet wakker worden van de geur van rook.

Hang ten minste rookmelders op in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. En wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan. Test regelmatig de rookmelder of de batterijen niet leeg zijn. Het liefst iedere maand, maar zeker na een vakantie. Maak regelmatig de rookmelder schoon met de stofzuiger of een licht vochtig doekje. Ophoping van stof vertroebeld de lichtcel in de melder die de rook moet detecteren.

Waar moet een rookmelder hangen

Het is belangrijk om de rookmelder op elke verdieping aan het plafond te hangen, want hete rook stijgt op en vult de kamer vanaf het planfond. Ook moet hij minimaal 50 centimeter uit de muur of hoek en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt hangen. Er zit namelijk altijd een luchtstroom langs de rand van het plafond waar de rook in eerste instantie niet zal komen. Bij een schuin plafond wordt de rookmelder ongeveer 90 centimeter vanuit de nok op de schuine kant gehangen.  

Soorten rookmelders

Er zijn verschillende soorten rookmelders, ieder met z’n eigen specifieke kenmerken, zoals optische, gekoppelde, thermische, slimme en speciale voor mensen met een gehoorprobleem.

Brandveiligheidtips: www.brandweerfryslan.nl