FOTO'S / Smeulende motor zorgt voor ontruiming Swimfun Joure, drie mensen naar ziekenhuis

JOURE - Het zwembad Swimfun en sporthal Sportfun in Joure zijn donderdagavond ontruimd nadat er rook uit de kelder kwam. Bij verschillende mensen was er sprake van ademhalingsproblemen. Aanvankelijk werd gedacht aan het vrijkomen van een gevaarlijke stof. Daarom werden ook de naastgelegen tennisvelden ontruimd. Onderzoek weest uit dat het ging om een smeulende bubbelbadmotor. Drie medewerkers moesten naar het ziekenhuis.

GRIP 1
Politie en brandweer gingen met spoed ter plaatse. Kort na de eerste alarmering werd er snel opgeschaald naar middelbrand. Twintig minuten nadat de eerste brandweerkorpsen, Joure en Sint Nicolaasga, ter plaatse waren werd er GRIP 1 gegeven. Daarmee werden er meer hulpdiensten ingeschakeld. Zo kwamen er extra ambulances naar Swimfun en werden calamiteit medewerkers van de gemeente opgeroepen. Ook burgemeester Fred Veenstra kwam naar het sportcomplex.

Diverse brandweerploegen zijn uren bezig geweest om uit te zoeken wat er precies aan de hand was en wat het gevaar van het incident was. Mogelijk ging het om een storing in het zogeheten zoutelektrosysteem, zo dacht men eerst. De brandweer deed allerlei metingen, maar vond geen gevaarlijke stoffen. Uiteindelijk bleek het te gaan om een vastgelopen motor van de blower van het bubbelbad.

Rond middernacht kon het complex weer worden vrijgegeven door de brandweer. Een monteur is vervolgens aan de slag gegaan met de machines.

Schrik en paniek
Alle bezoekers van het zwembad en de bijbehorende sporthal waren al vrij snel buiten. Een medewerker constateerde rook in de machinekamer, daarna werd het zwembad ontruimd. Het ging om zo'n vijftig mensen. Daar stonden ze in hun zwem- of sportkleding. Ze werden warm gehouden met isolatiedekens. De bezoekers waren behoorlijk geschrokken en er was enige sprake van paniek, zegt de brandweer.

Drie medewerkers weer uit ziekenhuis vandaan
Acht badgasten en vier politieagenten kregen ademhalingsproblemen. De brandweer meldde in eerste instantie dat zij allemaal naar het ziekenhuis moesten. Later bleek dat er drie medewerkers naar het ziekenhuis zijn gebracht. Volgens een verklaring van Swimfun zijn deze mensen intussen weer uit het ziekenhuis vandaan.

De badgasten en sporters zijn later met taxibusjes naar een opvanglocatie van de gemeente gebracht. Daar werden ze geregistreerd, waarna naar huis konden. Eigendommen die nog in het gebouw liggen, konden ze voorlopig niet meenemen.

Het zwembad is vandaag weer open, zo laat Swimfun weten.