Chemische reactie in kelder zwembad Joure, Swimfun en Sportfun ontruimd

JOURE -  Swimfun en Sportfun in Joure zijn donderdagavond ontruimd vanwege rookontwikkeling in de kelder van het zwembad. 

De brandweerkorpsen van Joure en Sint Nicolaasga zijn ter plaatse. Vanwege de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen in het pand is ook een adviseur gevaarlijke stoffen van de brandweer onderweg. Daarnaast zijn er meerdere ambulances ter plaatse. Tientallen mensen worden opgevangen in de kantine van een nabijgelegen tennisvereniging. 

De hulpdiensten hebben inmiddels GRIP1* afgekondigd. De brandweer onderzoekt wat de oorzaak is van de rookontwikkeling.

Iedereen is inmiddels uit het zwembad en de bijbehorende sporthal. Of er mensen gewond zijn geraakt, is op dit moment niet bekend. Een aantal zijn nagekeken door ambulancepersoneel.

Update 20.45 uur

Een woordvoerder van de brandweer laat weten dat er een chemische stof is vrijgekomen. Dat zou door de combinatie van chloor en zoutzuur komen. Wat de gevolgen daar precies van zijn, weet de brandweer nog niet. Er is dus van brand geen sprake. Het gaat om een chemische reactie. 

Burgemeester Fred Veenstra is ter plaatse om zich op de hoogte te stellen van de situatie.

Update 21.00 uur

Er is een gevaarlijke stoffenteam van de brandweer opgeroepen. Dit team bestaat uit de brandweerkorpsen van Leeuwarden en Stiens. Zij zijn gespecialiseerd in het bestrijden van incidenten met gevaarlijke stoffen.

Update 21.10 uur

De meetploeg van brandweer Lemmer is opgeroepen om metingen te verrichten.

Update 21.35 uur

Er zijn meerdere taxi's ter plaatse gekomen om de geëvacueerde mensen naar huis te brengen. 

Update 22.00 uur

Er zijn 2 personen naar het ziekenhuis gebracht met ademhalingsproblemen. Er zijn meerdere personen ter plaatse behandeld door ambulancepersoneel. Er komen op dit moment geen gevaarlijke stoffen meer vrij. De oorzaak lijkt een storing in een zoutelectrolyse apparaat, waardoor een chemische stof is vrijgekomen die ademhalingsproblemen veroorzaakt.

GRIP staat voor gecoördineerde regionale incidentenbestrijdingsprocedure. Bij GRIP 1 is samenwerking nodig tussen de hulpdiensten om het incident te bestrijden.

Later meer....