Burgemeester Veenstra: "Als mensen niet willen luisteren naar de politie dan gaat er wat mis''

OUDEMIRDUM - "Als mensen niet meer willen luisteren naar brandweer en politie, dan gaat er wel wat mis." Dat zegt burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren naar aanleiding van de ongeregeldheden op Koningsdag in Oudemirdum. Hij begrijpt dat jongeren een feestje willen vieren, maar heeft geen goed woord over voor de onrust die in het bos ontstond nadat jongeren niet wilden vertrekken op aandringen van de politie. Intussen zijn er acht mensen aangehouden.

In het bos werd volgens de burgemeester gefeest door honderden jongeren, waarbij ook hout in brand werd gestoken. Het grootste deel ging naar huis toen de politie en brandweer daarom vroegen. Een heel aantal deed dat niet, waarna er ongeregeldheden uitbraken. Een groep jongeren kwam tegenover de politie te staan en gooide met grote stukken hout naar de agenten. Eén agent raakte daarbij gewond. Ook werden er politiewagens vernield, die tegen de nacht door een berger zijn afgevoerd.

ME uit Groningen
De belangrijkste reden voor het besluit tot ingrijpen is de droogte in samenhang met het vuur dat gestookt werd in het bos. ''In overleg met de brandweer kreeg ik te horen dat er een kans bestond op natuurbranden. Dat wil je natuurlijk niet, en daarom heb ik de beslissing genomen de plek te ontruimen." Op het moment dat het dreigde uit de hand te lopen werd er besloten om extra politie in te zetten. Dit duurde echter even, aangezien de ME uit Groningen moest komen.

Acht mensen aangehouden
De burgemeester heeft er begrip voor dat mensen graag een feestje willen vieren: "Het is Koningsdag, dan wil je natuurlijk bij elkaar komen. Het is ook een plek waar mensen uit de omgeving al jarenlang samenkomen op deze dag. Maar dit kon natuurlijk niet." Nadat er dinsdagavond al zeven aanhoudingen waren verricht, zijn dat er inmiddels acht. Het onderzoek door de politie gaat vandaag verder. 

Kijk voor beelden op: www.omropfryslan.nl/nijs/1052129-boargemaster-veenstra-minsken-net-lusterje-nei-plysje-giet-der-wat-mis