Brandweer Echten sinds zaterdag vier tot zes minuten sneller het water op

ECHTEN - Zaterdagmiddag werd het nieuwe boothuis van Brandweer Echten aan de boorden van de Tsjûkemar geopend. De blusboot ligt nu permanent in het water waardoor het korps vier tot zes minuten sneller uit kan rukken. De post van Echten is de tweede in Friesland waar dit het geval is.

Het korps kan nu als de bliksem reageren op een noodoproep. Mede omdat de kazerne nu dichter bij het boothuis is. De brandweer van Echten moet over een groot watergebied toezicht houden. Met de boot zijn ze eerder ter plaatse. Eerder lag het vaartuig in Lemmer en de laatste tijd in Oosterzee. Het boothuis is gebouwd bij het monumentale gemaal aan de Tsjûkemar in een stijl die daar bij past.

Makkelijker voor ambu
Bijkomend voordeel van het nieuwe boothuis is dat een ambulance veel makkelijker bij de boot kan komen. Dat is mogelijk doordat er aan steiger aangelegd. Ploegleider Ale de Jong: ,,De brancard kan nu naast de boot komen. Mocht het heel kritisch worden met een slachtoffer, die stabiel moet of de golven zijn te hoog, dan hebben we de mogelijkheid om de boot in het boothuis te leggen. De brancard kan hier ook nog steeds heen om de persoon makkelijk over te laden en de behandeling binnen te doen."

Het boothuis werd geopend door burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren en adjunct-commandant Marinus van de Velde van Brandweer Fryslân.

Kijk voor de reportage op www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1152088/brandweer-echten-is-met-nieuw-boothuis-aan-tsjukemar-klaar-voor-flitshulp