Marloes Dreunhuizen: “Thuiszorg gaat voor mij om het stukje aandacht voor de cliënt zelf”

Door: Marianne Bouwman Gezond en fit
Afbeelding
Foto Eslo Kuipers

Energiek en met een lach op haar gezicht begint Marloes haar dienst. Vrolijk stapt ze de deur in van haar eerste cliënt en groet ze: “Goedemorgen mevrouw! Hoe is het vandaag met u?” 

Het is geen wonder dat Marloes met zoveel plezier en passie haar werk uitvoert. Ze wilde namelijk al van kinds af aan ‘zuster’ worden. Toen ze klein was speelde ze dan ook al zustertje met haar poppen. Van het spelen van zuster is ze in de afgelopen jaren gegroeid tot zorgkundige in de wijk. 

Doelgericht aan de slag
Marloes ging recht op haar doel af. Haar carrièrepad koos ze zorgvuldig. Na het vmbo, heeft ze de opleiding tot verzorgende IG gedaan. Daarnaast deed ze vrijwilligerswerk in de zorg en is zo via een interne vacature in de zorg terecht gekomen. Ze heeft gewerkt bij diverse zorginstellingen en kreeg vervolgens de kans om aan de slag te gaan bij Patyna (toen nog Zorggroep Tellens). “Dit is inmiddels alweer acht jaar geleden”, blikt Marloes terug.

Jij maakt het verschil!
“Cliënten maken je werk, maar jij maakt het verschil!”, vertelt Marloes. Je helpt iemand zolang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Dit kan door middel van hulp bij wondzorg, het opstaan en douchen, maar vooral ook dingen zoals even de dag doorspreken en helpen bij het innemen van de medicatie. Thuiszorg is volgens Marloes niet alleen zorg maar zoveel meer: “Thuiszorg gaat om het stukje aandacht voor de cliënt zelf”.

De thuiszorg is enorm veranderd in de afgelopen jaren. Het cliché beeld van alleen maar mensen wassen en dan weer door, is allang niet meer aan de orde. Cliënten binnen de thuiszorg zijn vaak bewust bezig met het ouder worden en wat zij wel of niet meer kunnen. Voor de hulp die zij krijgen zijn zij enorm dankbaar. Deze hulp zorgt ervoor dat zij langer in hun eigen thuisomgeving kunnen blijven wonen. Marloes ervaart dat de nieuwe generatie ouderen veel flexibeler zijn als vroeger: “zij zijn niet meer van de oude stempel van ‘zo moet het’ en niet anders. Nee hoor, onze ouderen hebben gewoon een iPad, doen mee aan activiteiten en zijn flexibel qua zorgmomenten”.

Samen lachen, samen positief
Uitspraken van cliënten als “Fijn dat je er weer bent zuster!”. Geven een extra gevoel van waardering. Marloes staat zelf positief in het leven en haalt dat dan ook graag naar boven in haar cliënten. Ze probeert altijd een praatje te maken en maakt tijd voor een grap en een grol. “Ik ben eigenlijk altijd op zoek naar een lach op iemands gezicht. Hoe zwaar het leven soms ook kan zijn, er is altijd wel iets om samen om te lachen.”

Genieten van mijn werk 
Werken in de thuiszorg vind ze echt genieten: “Mijn werk is leuk, mijn team is gezellig en het geeft mij ook voldoening als alles strak en efficiënt is geregeld in het zorgplan van de cliënt”. Naast haar werk als zorgkundige houdt Marloes zich ook bezig met de planning voor het team en zorgt ze dat alle routes goed verlopen. Zo gaat er zo min mogelijk tijd verloren aan rijden van cliënt naar cliënt en weet iedereen, zowel collega als cliënt, waar hij of zij aan toe is.