Evenement - Nieuwe exposities in gemeentehuis Heremastate en Bibliotheek Joure

JOURE - In gemeentehuis Heremastate in Joure exposeert grafisch ontwerper Siska Bos van 17 oktober tot 11 februari 2023 een diversiteit aan kunstobjecten. Aan de kunstobjecten ligt een groot aantal technieken ten grondslag die de grafisch ontwerper zich in haar werkzame carrière eigen heeft gemaakt.

Siska Bos studeerde in 1995 met lof af aan de kunstacademie in Kampen als grafisch ontwerper. Ruim 22 jaar voert ze als zelfstandig ondernemer grafische opdrachten uit. Het prachtige werk veranderde in die tijd van handwerk naar computerwerk. Het ambacht, het werken met de handen, blijft echter voor Siska essentieel. Ze heeft iets met papier, inkt, textuur, geur en spontane afdrukken.

Goed en voldaan gevoel
Belangrijker dan het eindresultaat is voor Siska het creëren zelf, het proces. Ze vindt het ontspannend, wordt er blij van en het geeft haar een goed en voldaan gevoel om wat te creëren, om dingen te maken die er nog niet zijn. “Het is een ontdekkingstocht die jezelf ook keer op keer verrast en verwondert”, zegt ze vol enthousiasme. “Ik vind het prachtig om wat met de verbeelding te doen en die tot uitdrukking te brengen. Als ik aan een ontwerp werk, kan ik mij zo tevreden
voelen. Meer heb ik niet nodig.”

Rode draad
Wat opvalt is dat de natuur als een rode draad door haar werk loopt. De objecten met droogbloemen en van handgeschept papier uit planten laten dat zien. Maar ook in de dessin-ontwerpen is de natuur terug te vinden. “De natuur is voor mij een grote inspiratiebron. Ik wandel veel. Soms krijg ik dan zo’n mooie ingeving voor een patroon dat ik snel naar huis wil gaan om die op papier te zetten.”

Siska werkt vooral in zwart-wit omdat ze dat sterker vindt dan kleur. “Zwart-wit is een patroon dat het grootste contrast geeft.”

Abstracte en figuratieve schilderijen
In de bibliotheek in Joure zijn van 17 oktober tot 11 februari 2023 schilderijen te zien van Berend Hogeling. Zijn werk is afwisselend realistisch, grafisch en abstract. De variatie in technieken en materialen is groot, maar altijd eigen en uniek.

Berend Hogeling werd in 1969 geboren in Wolvega, maar groeide op in Oldeholtwolde. Na de LTS en de CIBAB studeerde hij aan de hogeschool voor de kunsten Minerva in Groningen. Sindsdien woont en werkt hij in deze stad in zijn atelier aan huis. Thema’s uit zijn omgeving, natuur en het verleden hebben zijn voorkeur.

Berend schildert wat hem raakt en zijn werk heeft daardoor een wat melancholieke uitstraling met veel licht en donker. Vanuit figuratief werk verkent hij het abstracte. Soms maakt hij een serie van een bepaald ontwerp.

De exposities zijn georganiseerd door Stichting Keunst en Keur www.kuenstenkeur.nl

Lees meer »

Adres
Locatie Gemeentehuis Heremastate
Straat Herema State 1
Postcode 8501 AA
Plaats Joure
Land Nederland
Evenement informatie
Datum ma 17 oktober t/m za 11 februari
Categorieën Evenement