Brandweer Balk wint vaardigheidstoetsen in Franeker

Benefietconcert: NESKO speelt klassieke muziek in Sint Nicolaasga
Benefietconcert: NESKO speelt klassieke muziek in Sint Nicolaasga

FRANEKER - Brandweer Balk heeft de vaardigheidstoetsen in Franeker gewonnen. In totaal stonden er elf ploegen aan de start.

Tijdens een scenario, bedacht door brandweer Franeker, werd de spelende ploeg beoordeeld door juryleden van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC). Een gaslekkage eindigde in een explosie in een kroeg, waar op dat moment bezoekers binnen waren. Eén slachtoffer (pop) raakte bekneld onder constructiedelen die naar beneden waren gekomen.

Nadat alle ploegen waren geweest bleek dat Brandweer Balk deze wedstrijd had gewonnen. Er deden ook andere brandweerploegen uit de regio mee zoals die van Workum (2), Lemmer (5) en Koudum (11).

Foto: Ricardo Veen

SKS-leden nemen een belangrijk besluit om de originaliteit te bewaken

TERHERNE - De leden van de vereniging de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen hebben tijdens de Algemene Ledenvergadering een belangrijke stap gezet in het behouden van de originaliteit van de veertien skûtsjes die meezeilen om het SKS-Kampioenschap. 

Eigenaren die wijzigingen aan skûtsjes willen aanbrengen die niet staan beschreven in het Handboek, moeten dat vooraf schriftelijk voorleggen aan het bestuur. Tijdens de jaarvergadering in De Buorkerij in Terherne stemde een meerderheid van de leden in met deze aanvulling in het Originaliteitsreglement.

Foto: Dennis Stoelwinder

Manege uit Rijs organiseert wedstrijd met IJslandse paarden in Franeker

RIJS/FRANEKER - Op zondag 17 maart komen op de locatie van de Sjaerdema-Liauckemaruiters in Franeker IJslandse paarden en hun ruiters bijeen om hun bijzondere gangen te tonen. Met al dat IJslands vuur belooft het een mooie show te worden. Team Fra Neisti uit Rijs en de Sjaerdema-Ljauckemaruiters uit Franeker organiseren de wedstrijd.

Zo’n vijftig ruiters tonen die dag hun IJslandse paardjes met hun speciale gangen. IJslandse paarden kunnen meer gangen dan andere paarden en bij de wedstrijden gaat het erom deze gangen zo goed mogelijk te laten zien. Naast stap, draf en galop tonen de IJslanders hun beste tölt en in een aantal proeven ook de telgang.

De wedstrijd wordt gehouden in de manege van de Sjaerdema-Liauckemaruiters in Franeker en wordt afgesloten met een vlaggenrace. 

Foto Inge Meijer

Zorg, Welzijn en Vitaliteitsmarkt op 23 maart in Woudsend

WOUDSEND - Op zaterdag 23 maart wordt van 11.00 uur tot 16.00 uur een Zorg, Welzijn en Vitaliteitsmarkt georganiseerd in de sporthal van het MFC de Driuwpôlle in Woudsend. Er zullen ongeveer veertig zorg- en welzijnsorganisaties uit de regio aanwezig om iedereen te informeren, handreikingen te bieden en voorlichting te geven. 

Er zijn stands van onder andere de voedselbank, de wijkagent, het sociaal wijkteam van de gemeente, thuiszorgorganisaties en zorginstellingen, maar ook op het gebied van ergotherapie, fysiotherapie, kinderopvang, pedicure, yogatherapie en transformational cuppingen.

Tijdens de markt is er speciaal aandacht voor thema’s als bewegen, gezondheid, veiligheid en zorg. De toegang is gratis.

Foto aangeleverd

Seizoenkaarthouders gratis naar sc Heerenveen Vrouwen tegen Ajax Vrouwen 

HEERENVEEN - Supporters die een seizoenkaart voor sc Heerenveen hebben, kunnen kosteloos naar het Abe Lenstra stadion om de vrouwenploeg aan te moedigen tegen zowel Ajax als Feyenoord. Het eerste duel wordt zondag 31 maart om 14.30 uur afgewerkt in het Abe Lenstra stadion. De wedstrijd tegen de Rotterdammers, dat ook in het stadion gespeeld wordt, staat voor woensdagavond 1 mei op het programma. Dan wordt er om 18.45 uur afgetrapt. 

Voor niet-seizoenkaarthouders zijn entreebewijzen verkrijgbaar vanaf 5 euro, maar het is ook mogelijk om een passe-partout te halen voor het duel met de Ajax én Feyenoord. Een combiticket voor de vrouwenwedstrijden is verkrijgbaar vanaf 7 euro voor kinderen tot en met 11 jaar. Vanaf 12 jaar is het 14 euro. De losse kaartverkoop voor Feyenoord-thuis gaat halverwege april van start.

Foto: Ricardo Veen

Benefietconcert: NESKO speelt klassieke muziek in Sint Nicolaasga

SINT NICOLAASGA - Het Nederlands Studenten Kamerorkest (NESKO) viert haar 60-ste verjaardag. Het orkest geeft op zondag 14 april ’s middags om 15.00 uur een concert (try-out) in de Heilige Nicolaaskerk in Sint Nicolaasga. De muziek die het orkest deze middag speelt heeft als thema “NESKO Verbindt”.

De kracht om mensen ongeacht hun cultuur of achtergrond te verbinden via muziek staat in dit programma centraal. Er wordt een gevarieerd programma uitgevoerd onder leiding van de enthousiaste dirigent Pim Cuijpers. Het hoofdwerk van het NESKO is dit jaar de 8e symfonie van Antonin Dvorák.

Hiernaast staat er een opdracht-compositie - Dood van een Concubine - van de in China studerende componist Xavier van de Poll op het programma, waarna de jonge contrabasvirtuoos Sasha Witteveen het publiek meeneemt naar het Italië van de jaren ’70 in Nino Rota’s Divertimento Concertante.

Het NESKO bestaat uit zo’n vijftig leden. Het projectorkest wordt elk jaar opnieuw samengesteld uit ambitieuze studenten die naast hun studie op hoog niveau muziek maken. Zij zetten hun studie twee weken opzij om een speciaal programma in te studeren. Sint Nicolaasga is de eerste plaats waar zij een uitvoering geven. Het concert in Sint Nicolaasga wordt georganiseerd door Soroptimist International club Friesland-Zuidwesthoek.

Foto: Nesko

Talenten krijgen podium op Bregepop 2024, aanmelding is open

SCHARSTERBRUG - Op vrijdag 12 en zaterdag 13 april vindt een nieuwe editie van het Bregepop festival plaats. Naast grote namen als Chef’Special, Jan Smit (met live band), Rondé, Danny Vera en Antoon, krijgen dit jaar ook talenten de kans zich te bewijzen.

Na de voorgaande succesvolle edities staat er dit jaar een nieuw podium op het terrein, namelijk de Talentstage. De Talentstage is een initiatief van muzikanten Wiebe de Jong en Benny Bakker, die sinds vorig jaar het evenement Muziekcafé Joure organiseren en zich actief inzetten om nieuw muzikaal talent een podium te bieden. Hierdoor kwamen ze erachter dat er nog erg veel leuke acts in de regio rond lopen. Deze zijn vaak nog niet ontdekt omdat ze startend zijn of nooit de juiste handvatten hebben gekregen.

Naast de contest zullen er ook andere talentvolle acts optreden. Zo zullen er aan het begin van de avond onder meer bands van de regionale muziekscholen optreden en zullen ook tussen de deelnemers door korte optredens verzorgd worden.

Er is al een aantal deelnemers bekend, maar aanmelden kan nog steeds, tot en met vrijdag 15 maart. Stuur hiervoor een mail met daarin een omschrijving, foto en een linkje naar een eventuele video of audio naar talentstage@outlook.com. Het kan hierbij gaan om zangers, zangeressen, bands maar ook rappers en DJ’s. Binnenkort zal bekend worden welke deelnemers geselecteerd zijn.

Na 13 april zal bekend worden wie zich uiteindelijk het Bregepop Talent van 2024 mag noemen en volgend jaar op één van de grote podia terug te zien zal zijn.

Gratis kaartje Swimfun voor deelnemers avondvierdaagse
JOURE – Swimfun stelt voor iedereen die meeloopt met de Avondvierdaagse in Fryslân een gratis zwemkaartje beschikbaar. Met deze actie wil Swimfun iedereen aanmoedigen om mee te lopen met de Avondvierdaagse, omdat sporten en bewegen ontzettend belangrijk zijn voor een vitale ‘Mienskip’. Aan alle organisaties dan ook de oproep om zich aan te melden voor de gratis zwemkaartjes.

“Sporten en zeker zwemmen dragen bij aan een gezonde generatie kinderen. Als zwembad leveren wij graag een bijdrage aan een sportief en vitaal Fryslân,” aldus Tjebbe van der Meer van Sportbedrijf DFM. Voor alle deelnemers wordt dan ook één gratis zwembadkaartje beschikbaar gesteld. Alle organisaties van de Avondvierdaagse in Fryslân worden opgeroepen om zich hiervoor aan te melden via de website van het zwembad voor 30 maart. Op deze manier kunnen de deelnemers niet alleen een speldje verdienen bij het volbrengen van de Avondvierdaagse, maar ook een gratis bezoek aan het zwembad.

Swimfun is met ongeveer 250.000 recreatieve bezoekers per jaar de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de grootste attracties van Friesland. Swimfun maakt onderdeel uit van het sportbedrijf van de gemeente De Fryske Marren. 

Foto Thewes Hoekstra

Seizoenkaarthouders gratis naar sc Heerenveen Vrouwen tegen Ajax in het Abe Lenstra stadion
Seizoenkaarthouders gratis naar sc Heerenveen Vrouwen tegen Ajax in het Abe Lenstra stadion
SKS-leden nemen een belangrijk besluit om de originaliteit van de eigen skûtsjevloot te kunnen bewaken
Gratis kaartje Swimfun voor deelnemers avondvierdaagse
Manege uit Rijs organiseert wedstrijd met IJslandse paarden in Franeker
Zorg, Welzijn en Vitaliteitsmarkt op 23 maart in Woudsend
Talenten krijgen podium op Bregepop 2024, aanmelding is open
Brandweer Balk wint vaardigheidstoetsen in Franeker