FOTO’S / Derde editie van de Matthäus Passion in Joure: “elk jaar nog mooier”

Door: Douwe Bijlsma Algemeen
Afbeelding
Foto Ricardo Veen Media

JOURE - Zondag jl. dirigeerde Jan vermaning voor de derde keer de Matthäus Passion in een uitverkochte Hobbe van Baerdt kerk te Joure. “Ik ben hier nu voor de derde keer”, merkte Huite Zonderland uit Lemmer na afloop op, “en het is net of het elk jaar nog mooier wordt. Je zit er middenin, met links en rechts de twee koren en dit jaar het kinderkoor middenvoor, tussen de dirigent en het publiek. Ontroerend en indrukwekkend.”

Ook Guus Bax uit Joure was er voor de derde keer. “Elk jaar weer word ik zo geraakt door de muziek, dat er af en toe een paar tranen over mijn wangen lopen. Doordat je er als publiek bovenop zit, wordt het met die twee koren en orkesten een gevoelservaring; het was alsof ik zelf in de hof van Getsemane liep.”

Niet alleen muziekstuk, maar ook lijdensweg
Bert Kuiper, voormalig burgemeester van Skarsterlân gaat al meer dan 25 jaar met zijn vrouw naar de Matthäus. “Vroeger gingen we naar Naarden, dè Matthäus van Nederland, maar sinds drie jaar gaan we naar Joure en ik moet zeggen dat ik dat nog veel mooier vind. De intimiteit van de kerk, de opstelling van de koren op meters afstand tegenover elkaar, de evangelist op de preekstoel, de andere solisten zo dicht bij en natuurlijk het gepassioneerde dirigeren van Jan Vermaning. Indrukwekkend mooi. Voor mijn vrouw en mij is het niet alleen een muziekstuk, maar ook de lijdensweg van Christus.”

De 90 jarige mevrouw Jansen uit Meppel, zong in de jaren ’50 mee in de Matthäus van het Toonkunstkoor Bekker en heeft daarna nog vele uitvoeringen gehoord. Dit jaar was ze voor het eerst in Joure. “De evangelist op de preekstoel en de koren tegenover elkaar vond ik heel mooi. Aan de solisten zo dicht bij moest ik eerst wel even wennen, maar in het tweede deel kon ik volop genieten van de sopraan en de alt, die samen prachtig klonken. Al met al een hele mooie uitvoering.

Vol tevredenheid maar geld ontbreekt
Akkie Jonkman, penningmeester van de Stichting Passie voor de Kunst die de Matthäus Passion in Joure organiseert, kijk met volle tevredenheid op de editie van dit jaar terug. “Maar voor volgend jaar staan we voor een uitdaging. Diverse fondsen hebben ons drie jaar lang mogen ondersteunen met subsidie. Voor volgend jaar zijn we zoekende naar nieuwe fondsen en sponsoren. Als vriend kan er ook een donatie worden gedaan via www.passievoordekunst.nl“

Rudolf Nammensma, muziekrecensent van de Leeuwarder Courant merkte zondagavond na afloop op: “dit is toch wel de mooiste Matthäus van Friesland.”

Klik voor alle foto’s op deze LINK

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding