Papageno Huis Fryslân opent haar deuren: ‘’Wij halen de buitenwereld letterlijk naar binnen”

grootdefryskemarren
Afbeelding

Op vrijdag 12 mei om vier uur ’s middags opent Hare Hoogheid Annette, prinses van Oranje-Nassau, van Vollenhoven-Sekrève, in Lemmer de deuren van het tweede Papageno Huis in Nederland. Papageno Huis Fryslân biedt voor jongeren met autisme zeventien studio’s om te wonen en plaats voor dagbesteding voor zo’n zestig jongeren. Verder gaan in de prachtige Kerkzaal allerlei activiteiten plaatsvinden. Wij spreken vóór die opening met Hans Loor en Ruud van Zuilen over de mooie missie van Stichting Papageno.

De steigers zijn bijna verdwenen rondom de voormalige gereformeerde kerk aan de Nieuwburen 36 in Lemmer. Binnen leggen schilders de laatste hand aan de muren. “Het is bijna zover”, zegt locatiedirecteur Ruud van Zuilen. “Op 12 mei is de feestelijke opening van Papageno Huis Fryslân. Prinses Annette, lid van het Comité van Aanbeveling Papageno, verricht dan de openingshandeling, samen met burgemeester Fred Veenstra. Daarna laten wij de genodigden vol trots de transformatie zien van de kerk en bijgebouwen naar Papageno Huis Fryslân. En omdat in ieder Papageno Huis muziek klinkt, luistert het Fries Kamer Orkest de feestelijkheden op. De dag erna, zaterdag 13 mei, is er dan van twaalf tot vier uur Open Huis voor de gehele Lemster bevolking en andere geïnteresseerden. Zo kan iedereen zien wat er hier gebeurt en wat wij te bieden hebben. Tijdens het Open Huis is er een speciaal optreden van het Frysk Jeugd Orkest.”

Barombouw van oude kerkbanken

“Wij halen de buitenwereld letterlijk naar binnen”, vertelt Hans Loor, voorzitter van het bestuur. “Wij zetten de deuren open voor mensen van buitenaf; voor cultuur, kunst en andere maatschappelijke activiteiten. Daarmee wordt Papageno Huis Fryslân, naast een veilige plek voor jongeren met autisme, ook een bruisende plek voor iedereen in Lemmer en omstreken, om te genieten van de nieuwe, maatschappelijke en culturele invulling van de voormalige gereformeerde kerk.” “In de Kerkzaal komen tien meter hoge, oude foto’s van Lemmer te hangen”, legt Van Zuilen uit. “Daarnaast is er Café Papageno waar de barombouw van de oude kerkbanken is gemaakt. Ook is er aan de achterzijde een groot terras. De Kerkzaal heeft haar eigen ingang, net als de zeventien appartementen en de ruimte voor de dagbesteding. Mensen met autisme zijn prikkelgevoelig, daarom is er gekozen voor twee aparte ingangen.”

Een Papageno Huis in elke provincie

Het initiatief voor Stichting Papageno komt van Aaltje van Zweden-van Buuren en haar man, de internationaal vermaarde violist en dirigent Jaap van Zweden. Zij kregen een kind – Benjamin - met autisme en dat had én heeft een grote impact op het gezin. Vijfentwintig jaar geleden richtten ze de Stichting Papageno op om kinderen en jongeren met autisme te helpen. Van Zuilen: “In 2015 ging het eerste Papageno Huis open in Laren. Benjamin van Zweden woonde hier zelf een aantal jaren. De missie van Papageno Huis is om jongeren tussen de 18 en 28 jaar met autisme dagbesteding te bieden en een veilige plek om te wonen en zich te ontwikkelen. Dit alles met de juiste begeleiding, veel plezier en het leren op eigen benen te staan. Hiertoe werken we nauw samen met onze zorgpartners De Heeren van Zorg en Weardefol.”

Loor: “Het streven is om in elke provincie een Papageno Huis te realiseren. Na Laren wordt het huis in Lemmer dus het tweede. Dit werd mogelijk gemaakt doordat de Stichting Papageno een grote schenking had gekregen. Een geschikte locatie vinden is dan nog niet zo makkelijk maar we zijn heel blij met de plek die we gevonden hebben midden in de gemeenschap van Lemmer.”

Therapie en dagbesteding

Ruud van Zuilen is sinds 1 maart locatiedirecteur in Lemmer en trots op wat er allemaal is neergezet de afgelopen tijd. “Het is een geweldig project”, vertelt hij enthousiast. “We merken dat de Lemster bevolking zeer meeleeft en nieuwsgierig is naar wat zich hier allemaal voltooit. Net als in Laren bieden wij jongeren met autisme dagbesteding en een veilige plek om te wonen. Zo kunnen ze groeien en leren om na ongeveer drie jaar meer zelfstandig te gaan wonen of met de nodige begeleiding. In het Papageno Huis worden allerlei vormen van therapie en dagbesteding aangeboden, op het terrein van muziek, sport en creativiteit. De jongeren kunnen in de moestuin werken of helpen in de horeca. Zoals eerder al genoemd komt in de Kerkzaal Café Papageno waar iedereen terecht kan voor koffie met zelfgebakken taart of een lekkere lunch. Zorgmedewerkers, vrijwilligers en jongeren met autisme runnen alles samen. In de Kerkzaal gaan ook allerlei activiteiten plaatsvinden, zoals concerten, exposities, lezingen of evenementen. Daarin werken we samen met de Stichting Lemster Sjerke die ook in de startblokken staat om mooie dingen te organiseren.”

Geen subsidie

Er hebben zich al een aantal enthousiaste vrijwilligers aangemeld maar nieuwe vrijwilligers zijn altijd gewenst, laat Hans Loor weten. “Op allerlei gebieden zijn er functies te vervullen. Of iemand nou technisch is of liever in de horeca werkt. Ook giften en sponsoring zijn meer dan welkom.” “Daar zijn wij afhankelijk van”, vult Ruud van Zuilen aan. “We ontvangen geen subsidie, hebben als stichting geen winstoogmerk, maar we moeten wel goed draaien. Jaap van Zweden is natuurlijk een fantastische ambassadeur, dus geregeld worden er mooie concerten georganiseerd met hem in de hoofdrol. Ook is er ieder jaar een veiling. De opbrengsten hiervan gaan onder andere naar onderzoek naar de effectiviteit van onze aanpak, onderhoud en beheer van de Papageno Huizen of zo nu en dan een uitstapje met de jongeren.”

Stapsgewijs werkt Stichting Papageno toe naar meerdere vestigingen in het land. “Maar na al dat harde werken nu eerst de opening van Papageno Huis Fryslân”, zegt Van Zuilen tot slot. “We hopen op veel belangstelling en nodigen iedereen van harte uit voor de Open Dag op 13 mei. Iedereen is welkom!”

Tekst: Amanda de Vries | Foto’s: Aerial Promos, Archief Stichting Papageno, Amanda de Vries