Gaasterland Wandeltocht voert je over landerijen, langs kliffen en door een koeienstal

grootdefryskemarren
Afbeelding

Het wordt alweer de 18e editie van de jaarlijkse Gaasterland Wandeltocht. Door de jaren heen heeft de tocht behoorlijk aan populariteit gewonnen. Waren er in het eerste jaar tussen de 200 en 300 deelnemers, voor dit jaar – zondag 7 mei - wordt er gemikt op 3.000 wandelaars. Om het interessant te houden is er elk jaar een ander thema. Dit jaar is dat ‘Beleef het unieke landschap’. De verkoop van tickets is inmiddels in volle gang. De opbrengsten van de wandeltocht gaan naar Stichting Kinderhulp Oeganda en Stichting Voedselbanken Zuidwest-Friesland.

We praten over de 18e Gaasterland Wandeltocht met Fedde Akkerman en Johan Boesjes van de organiserende Lionsclub Balk ‘Tusken Mar en Klif’. “Gaasterland heeft nogal wat unieke zaken. Het heeft drie kliffen, dit jaar komen we er langs twee”, vertelt Akkerman. “Verder natuurlijk het glooiende landschap, het bos, de tuinwallen langs de kust. Dat zijn verhogingen in het landschap met daarop begroeiingen, indertijd aangelegd om beesten tegen te houden, nu voedselbodem voor vogels.”

Gaasten

Aardig om te weten is dat de gaasten – de verhogingen in het landschap waaraan het gebied zijn naam dankt – zijn ontstaan in de ijstijd. In dit kader ook het weetje dat al het bos in Gaasterland is aangeplant. Begin 1900 is daarmee gestart, vooral bedoeld om zandverstuivingen tegen te gaan. Landschapsarchitect David de Wildt heeft hierin een belangrijke rol gespeeld. De bekende beukenlaan in het Rijsterbos van Rijs naar het Minsterklif is door hem bedacht.

Start en finish van de wandeltocht - met muzikale omlijsting - zijn bij Manege Gaasterland in Harich. Dat is een vast gegeven, zegt Akkerman: “Er zitten altijd wel overlappingen in, daar ontkom je niet aan. Maar we proberen wel elk jaar een nieuwe route en een ander thema te maken.” Afhankelijk van de afstand voert de tocht dit jaar onder meer langs de Hege Gerzen – de hoog gelegen grazige zonneweide met prachtige zandstrand – het bezoekerscentrum Mar en Klif, langs twee van de drie kliffen die Gaasterland rijk is, en over het glooiend landschap tussen Hemelum en Oudemirdum. Akkerman: “Het leuke van onze tocht is dat mensen op plekken komen waar je normaal niet komt of niet mag komen. Over privégebieden, geen openbare wandelpaden. We proberen er elk jaar variatie in aan te brengen, ook om het leuk te houden voor onze vaste mensen.”

Watertappunten

Bijzonder aan de tocht is ook dat er op vele plaatsen onderweg muziek is en de deelnemers worden voorzien van een hapje en een drankje. Dat ‘drankje’ is water uit watertappunten waar de eigen bidon kan worden gevuld. “In het verleden gaven we flesjes water, maar in het kader van de duurzaamheid zijn we daarmee gestopt”, legt Johan Boesjes uit.

Om ook kinderen, ouders met kinderen en mensen met een beperking de kans te geven de tocht te lopen is de 7,5 kilometer erbij gekomen. Boesjes: “We hadden 15, 25 en 40 kilometer. Die laatste afstand is natuurlijk voor de doorgewinterde loper. Die starten ook al om acht uur ’s morgens. De 7,5 kilometer is er ook voor mensen met honden, want honden mogen ook gewoon meedoen.” En natuurlijk zijn er voldoende EHBO-posten zodat kleine ongemakken snel kunnen worden verholpen.

De Gaasterland Wandeltocht is dit jaar op zondag 7 mei. Kijk voor inschrijving en starttijden op www.gaasterlandwandeltocht.nl.

Iedereen van de Lionsclub aan de bak, ook de partners

Lionsclub Balk ‘Tusken Mar en Klif’ is organisator van de tocht. Dit betekent dat alle 25 leden vaak samen met hun partners die dag flink aan de bak moeten. De verkeersregelaars bijvoorbeeld, komen allemaal uit de club. En dat is een nogal serieuze aangelegenheid, want voor dat ‘regelen’ moet elk jaar een certificaat worden gehaald. Maar het begint natuurlijk al ver voor die tijd met het uitzetten van de route. Dat wordt gedaan door Piet Zonderland. Dat is niet zonder reden want Zonderland is niet alleen boer, maar zelf ook een fervent wandelaar en kent elk weggetje en paadje in Gaasterland. Dat boer zijn is niet onbelangrijk want zoals gezegd voert de tocht ook over weilanden en zelfs door stallen en daar is toestemming voor de betreffende boer voor nodig. Zonderland kent ze allemaal, zonder uitzondering. Erg handig.

De club zet zich in voor de medemens. Johan Boesjes: “We hebben altijd een regionaal en een internationaal doel. Vaak in Derde Wereld-landen waar armoede heerst en ons doel is dan de kinderen of het onderwijs. Internationaal doel is dat Stichting Kinderhulp Oeganda en nationaal Stichting Voedselbank Zuidwest-Friesland. De opbrengst van de Gaasterland Wandeltocht gaat volledig naar deze goede doelen, er blijft geen euro hangen. Wij doen het uiteraard belangeloos en alle kosten worden gedekt door sponsoring.”  

Tekst: Richard de Jonge | Foto’s: Richard de Jonge en Frans Mulder