Actie om pleinnaam ‘foute’ Lemster burgemeester te veranderen

Algemeen

LEMMER - In Lemmer is een actie op touw gezet om de naam van het Burgemeester Krijgerplein na de geplande renovatie te wijzigen in De Oude Markt. Aan het plein zullen nieuwe appartementen en winkels verrijzen.

De groep mensen is een petitie gestart om de plek een waardige naam te geven. De huidige naamgever, oud-burgemeester Krijger, had in de oorlog zes Joodse mensen kunnen redden van de dood. Hij liet het volgens oud-rechter Severijn echter na om hen tijdig in te seinen over wat er komen ging. Volgens Severijn liet de burgemeester het zestal zelfs arresteren, met als gevolg dat ze de oorlog niet hebben overleefd.

Hulp aan de Duitsers
Ook zou Krijger een hand hebben gehad in de dood van visserman Jouke G. Bootsma, die door de politie werd doodgeschoten tijdens de Mei-staking van 1943. De agenten waren door de burgemeester opgeroepen om een einde aan de staking te maken.

Ook had Krijger de hand in de latere dood van CPN raadslid Jacob de Rook. Hij liet De Rook arresteren vanwege het maken en verspreiden van de verzetskrant van de CPN. Het raadslid werd afgevoerd naar het concentratiekamp, waar Jacob de Rook op 13 april 1942 overleed. De burgemeester was volgens de historie niet vies van hulp aan de bezetter. Zo stelde hij lijsten op voor de arbeidsinzet en vorderde paarden voor de Duitsers.  

Historische fout
Volgens de Lemster actiegroep is het dan ook onvoorstelbaar dat iemand met zo’n reputatie, de eer mocht krijgen een belangrijk plein naar hem vernoemd te zien worden. ,,Daar rust, gezien het verwijtbare gedrag in de oorlog, een nare smet op. De naam “De Oude Markt” is in onze ogen een benaming die recht doet aan een rijk Lemster verleden, zonder daarbij oude wonden open te rijten’’, aldus Hendrik Bootsma.

Bootsma vervolgt: ,,Zeker in een gedenkwaardig jaar als 2020 is het aan te bevelen een historische fout recht te zetten. Het plein had nooit de naam van deze burgemeester mogen dragen. Daarom pleiten wij voor de naam ‘De oude Markt’ die een waardige link legt met het Lemster verleden.’’

De petitie, die ondertussen bijna driehonderd keer is ondertekend, is te vinden op Burgemeester Krijgerplein?